Vem är John Nash?

John Forbes Nash Jr, son till en veteran från första världskriget som var elektrikern och en skollärare, föddes i Bluefield, West Virginia i USA 1928. John Nash är vördad som ett matematiskt geni som har gjort betydande bidrag till matematik och ekonomi. Han hade också en personlig kamp med schizofreni som beskrivs i den prisbelönta Hollywoodfilm A Beautiful Mind . Som barn var John Nash ivrig efter kunskap. Att dämpa sin nyfikenhet, läste han uppslagsverk och andra läroböcker. Han utförde även sin egen elektriska och kemiska experiment i sitt rum. Nash fick vara ensam att göra sina experiment och i gengäld, avslogs av sina klasskamrater. Han ogillade deras åtlöje som mental underlägsenhet och fortsatte att självständigt lära sig.

Efter gymnasiet gick John Nash College vid Carnegie Institute of Technology, som nu är Carnegie Mellon University, som kemiteknik stor som så småningom ändrades till matematik större. Under studietiden på Carnegie, Nash tog en kurs i internationell ekonomi som leder till hans intresse för spelteori och så småningom skulle leda till hans mottagning av Nobelpriset i ekonomi. Grund av sin progression i matematik som en undergraduate student vid Carnegie, fick John Nash en magisterexamen i naturvetenskap vid sidan av sin kandidatexamen.

Efter examen från Carnegie Institute of Technology 1950, undervisade Nash vid Princeton för ett år och sedan valde att acceptera en mer lukrativ position vid Massachusetts Institute of Technology (MIT). Nash fick besittningsrätt på MIT och valde att gifta sig på sabbatsår i mitten av 1950-talet. När hans hustru, Alicia, blev gravid i början av 1959, visade Nashs schizofreni själv.

Enligt Nash, avgick han från sin position vid MIT under denna tid. Men alla andra konton tyder på att han fick sparken. Under tiden efter hans avgång förrän i början av 1970-talet John Nash tillbringat tid i och ut från psykiatriska sjukhus. Efter en viss incident vid McLean Hospital, reste Nash till Europa för att söka flyktingstatus.

I början av 1970-talet Nashs sjukdom började vissna och han återvände till Princeton för att fortsätta forskning vid 66 års ålder. Han har på egen hand bidragit till tillämpad matematik och ekonomi mer än något annat personin historia i USA. Hans viktigaste bidrag var att studera spelteori som används främst inom områdena ekonomi och internationella relationer. Fortfarande Senior Research matematiker vid Princeton, vann John Nash en Nobelpriset 1994 för sin 27 Page doktorsavhandling om spelteori, "Non-Cooperative Games. "


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.