Vad är Betelgeuse?

Betelgeuse är en röd superjätte stjärna ligger 427 ljusår bort i stjärnbilden Orion. Betelgeuse, som den nionde ljusstarkaste stjärnan på natthimlen, är "axeln" av Orion. Det ligger inte långt på natthimlen från Sirius, den ljusstarkaste stjärnan. Med en radie 630 gånger större än solen, skulle Betelgeuse omfatta mellan bana Mars och Jupiter om den placerades i mitten av solsystemet. Betelgeuse är en av de största kända stjärnorna. Som en röd superjätte har Betelgeuse konsumeras mest av väte i sin kärna, redan har smält det till helium. Därför blir det mesta av sin energi fusing helium till kol genom trippel-alfa-processen. Liksom andra röda supergiants har Betelgeuse en stor diameter-de flesta röda supergiants är mellan 200 och 800 sol diametrar i storlek, även om vissa så stora som 1500-och istället för att ha en tydlig fotosfären, bara stigar ut i rymden. Det är rött på grund av dess relativt låga yttemperatur, endast 3. 500 K.

Betelgeuse har noterats av stjärntydarna så tidigt som den 1: a århundradet f. Kr. , när kinesiska astronomer lämnade not stjärnans färg och ljusstyrka. Det är en del av Winter triangel asterism, som omfattar Sirius, Procyon och Betelgeuse-tre av tio av de ljusstarkaste objekten på himlen-som sitt hörn.

Betelgeuse har ett mycket ovanligt namn som delvis beror på sammanblandning i översättning mellan arabiska och latin. Stjärnan kallades ursprungligen Yad al-jawzā , eller "hand i den mittersta" på arabiska. En sammanblandning av det första brevet ledde till att det är översatt till latin som Bedalgeuze . Då, i ett försök att göra den överensstämde med vad som ansågs vara den ursprungliga avsikten, var det tänkt att den ursprungliga verkligen var "armhålan på den mittersta," uttalas Bait al-Jauza på arabiska, som ledde till den moderna stavningen som "Betelgeuse. " Så moderna ordet skapades först efter flera misstag och förvirrad översättningar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.