Vad är exoplaneter?

exoplaneter eller exoplaneter är planeter som finns utanför vårt eget solsystem. Studie av universum har avslöjat över 200 av dessa planeter finns, och många fler kommer troligen att fortsätta att hamna som mänskliga studera astronomi blir mer och mer sofistikerade. Flera universitet och observatorier har exoplanet forskningsanläggningar som är avsedda för att söka efter och identifiera dessa planeter, som är ingen lätt uppgift när de miljarder ljusår bort.

närvaro av exoplaneter har en hypotes av många forskare och astronomer i århundraden innan det fanns en exoplanet bekräftades slutligen 1988. En grupp kanadensiska astronomer lyckats identifiera en massa som de trodde var en exoplanet, efter många diskussioner om denna första upptäckt bekräftades deras upptäckt självständigt 2003. Sedan 1988 har ett antal exoplaneter upptäckts, främst gas planeter som Jupiter.

Forskare som arbetar på exoplaneter teoretisera att planeter som liknar jorden kan upptäckas vid en viss tidpunkt. Flera troligaste kandidaterna har identifierats, som ger hopp om att livsformer kan ha uppkommit i andra delar av universum. Förekomsten av mer gasjättar som Jupiter är också lovande, som vissa forskare tror att Jupiter hjälpte till att skydda jorden under bildandet av solsystemet, gör det möjligt att bli en planet som skulle kunna uppehålla liv. Denna funktion kan betjänas av gasjättar i andra solsystem också.

Söka efter en exoplanet är ganska utmanande eftersom massorna inte släpper ut lika mycket ljus som stjärnor, vilket gör dem svåra att hitta genom teleskop observation. Många avancerade astronomiska bildteknik används i strävan efter exoplaneter. Vissa forskare leta efter exoplaneter genom att leta efter karakteristiska förändringar i stjärnor och andra astrologiska fenomen, som planeter lämna distinkta signaturer även om de inte kan ses. Ibland är en exoplanet hittas under transporten, när den passerar framför sitt moderbolag stjärna, kort dimming stjärnans ljus.

I motsats till planeterna i vårt solsystem, exoplaneter har inte särskilt kreativt namn. De är uppkallade efter stjärnorna att banan i ordning upptäckten, med en liten Bokstaven betecknar varje exoplanet, som i fallet av gamma Cep b, ett relativt närliggande exoplanet. Det bör understrykas att exoplaneter inte nämns i den ordning närhet till föräldern stjärna, de heter så för identifiering av astronomer. Den exakta egenskaper hos många exoplaneter är okända, eftersom det är svårt att observera detaljer såsom tecken på liv på ett sådant stort avstånd. Forskarna hoppas att en dag besöka dessa planeter för sig själva.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.