Vad är ett maskhål?

Ett maskhål är en hypotetisk rumtiden topologi, en "genväg" som skulle möjliggöra för resa mellan två punkter på uppenbarligen snabbare än ljuset hastighet. Namnet kommer från analogizing rumtid till ytan av ett äpple, där ett maskhål är en tunnel genom äpplet. I verkligheten rör sig genom ett maskhål skulle vara snabbare än ljuset, utan snarare rör sig med normal hastighet genom vikt rymden.

Wormholes är populära i science fiction, eftersom de ger tecken att resa stora avstånd på kort tid tid. I verkliga livet, wormholes förmodligen inte existerar, eftersom de skulle kräva negativ innebörd, en exotisk ämne som aldrig har observerats och vars existens inte förutsagts av standardmodellen för partikelfysik. Matematiska modeller av maskhål spacetimes visa att de skulle "pinch off" nästan omedelbart. Dessutom skulle ett maskhål måste vara oerhört liten-de flesta modeller visar wormholes med öppningar mindre än en atomkärna.

Wormholes har också fått Schwarzschild wormholes eller Einstein-Rosen broar, i samband med tidigare matematiska analyser. En Einstein-Rosen brygga skulle ha ett svart hål på båda ingångarna, vilket innebär att när en teoretisk resande in i maskhål skulle de passera en händelse horisont och ha fastnat i mitten.

Om wormholes kunde existera kunde de också fungerar som tidsmaskiner. Enligt Einsteins relativitetsteori, tiden går långsammare för en mycket snabbare kropp. Om den ena änden av ett maskhål påskyndades till nära ljushastigheten medan en annan stod stilla, en resande som kommer in i den stationära hålet skulle uppstå i det förgångna påskyndat hålet. Denna typ av maskhål skulle kallas en stängd timelike kurva eller en timehole.

Physicist Stephen Hawking har föreslagit att det orsakssamband-breaking egenskaper sådana wormholes skulle vara fysiskt förbjuden genom en form av kosmisk censur. Detta beror på att tidsresor skulle leda till synes olösliga paradoxer, exempelvis ett fall där någon går tillbaka i tiden för att döda sina tidigare själv. Lära mer om den teoretiska egenskaperna hos ett maskhål skulle kräva en kvantmekaniska teorin för allvar, som ännu inte har utvecklats.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.