Vad är en Arcology?

Arcologies är stora, självförsörjande städer med extremt hög mänsklig befolkningstäthet. De presenteras oftast som hög strukturer som tar tillvara på höjd för att minimera människans fotavtryck på miljön. Arcologies återfinns ofta i science fiction och spel. Ingen sann arcology har ännu inte byggts, men det är en experimentell stad i Arizona som försöker en arcology-liknande modell. En sann arcology skulle innehålla en fullständig inre ekosystem, eller ens fungera om slutna lufttäta. Av denna anledning har arcologies föreslagits som ett paradigm för koloniseringen av andra planeter.

Termen uppfanns på 50-talet i italiensk-amerikanske arkitekten Paolo Soleri, som blandade ihop orden arkitektur och ekologi . Den arcology Konceptet är tänkt att minimera den struktur som behövs för hög människor befolkningstäthet genom att alla har direkt tillgång till dem. Arcologies är också tänkt som ett alternativ till slummen, där befolkningstätheten överväger avsedd bärförmåga den civila infrastrukturen. Första arcology beskrivas i fiktion var nog "The Last Redoubt" från The Night Land av William Hope Hodgson, som först publicerades 1912. I modern tid har arcology blivit omskriven som en futuristisk byggnad i det populära datorspelet SimCity 2000, och filmen Blade Runner. En arcology måste noggrant väga människors bostäder och behov av resurser med naturliga behov av en artificiell ekologi, alla slutna inom en säker infrastruktur. Ekologi måste vara väl avvägd, med inga arter ska dö ut eller återgivning bortom kontroll. Mänskligt avfall får inte leda till försämring av det ekologiska systemet. Därför att uppnå detta finstämd balans är inte lätt, och har ännu inte skett, design av en arcology behöver input från det civila planerare, biologer, arkitekter, naturforskare, allmänheten och mycket mer.

p

Arcologies kan ses som ett socialt experiment. Kollektiva sociala resurser såsom bibliotek och sjukhus skulle kunna utnyttjas mer grundligt av medlemmarna av befolkningen. Privata transporter skulle offras till förmån för kollektivtrafik. Arcologies har designats av ett antal arkitekter i olika länder, men ingen av dessa motiv har ännu inte genomförts. Den japanska regeringen har aviserat flera långsiktiga projekt där det eventuella byggandet av arcologies, inklusive planerna för en 300-story arcology kallas X-Seed 3000.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.