Vad är Smart Dust?

Smartdust är en term som används för att beskriva grupper av mycket små robotar som kan användas för övervakning och spårning. För närvarande är omfattningen av smartdust ganska små, med enstaka sensorer storleken av en kortlek med spelkort, men förhoppningen är att så småningom ha robotar så liten som ett dammkorn. Enskilda sensorer smartdust ofta kallas Motes grund av sin ringa storlek. Dessa är även känd som MEMS, som står för mikroelektromekaniska sensorer .

Smartdust har teoretiska program i praktiskt taget alla områden av vetenskap och näringsliv. Forskning inom teknik är väl finansierad och sturdily baserade, och det är allmänt vedertaget att det är bara en tidsfråga innan smartdust finns i ett funktionellt sätt. Motståndarna ifrågasätter risker för den personliga integriteten, men förespråkarna finna att baksidorna är starkt uppvägs av de positiva effekterna. The Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) har finansierat forskning smartdust kraftigt sedan slutet av 1990-talet, se praktiskt taget obegränsad tillämpningar inom området för modern krigföring. Hittills har forskningen har varit lovande, med sensorer prototyp smartdust så små som 5 mm. Kostnaderna har sjunkit snabbt på tekniska innovationer, vilket innebär att enskilda Motes ner till så lite som $ 50 vardera, med förhoppningar om att sjunka till under 1 USD per grandet i den närmaste framtiden.

Tillämpningar av dessa sensorer är till synes utan slut. Varje aspekt av livet man undersöker öppnar nya vägar för smartdust. Smartdust kan så småningom användas för att övervaka trafiken och bättre kunna styra det, att följa med soldater och varna dem för några gifter eller farliga biologiska ämnen i luften, att följa människor runt och följa deras verksamhet, för att spåra fel i produkter som de kommer ut i en montering, och även att gå mänskliga organ och kontrollera om det fysiologiska problem.

Energianvändningen är ett viktigt forskningsområde inom smartdust. Med anordningar så liten, batterier presentera en massiv tillsättning av vikt. Det är därför viktigt att använda absolut minimala mängder energi att förmedla de uppgifter som de samlar in till centrala knutpunkter där det kan nås av människor.

Utveckling av smartdust fortsätter på en rasande fart, och det kommer säkert snart vara vanligt att ha en stor armé av tusentals eller miljontals nästan osynliga sensorer övervaka vår miljö för att garantera vår säkerhet och effektivitet av maskiner omkring oss.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.