Vad är Sea Launch?

Sea Launch är en rymdfarkost lansera tjänster som bygger på principen som startar från jordens ekvator är den mest bränsleeffektiva möjligt, utnyttja jordens rotation att påskynda en raket till flykthastigheten. Att inleda en raket från ekvatorn utan att vara beroende av någon ekvatorn regering eller nation, använder företaget en självgående Ocean plattform belägen i det ekvatoriella Stilla havet, Ocean Odyssey , som en språngbräda. Den raket och nyttolast är monterade och transporteras till den plattform som Sea Launch Commander , som hamnar i Long Beach, Kalifornien. Den totala kostnaden för projektet rapporterades som $ 583 miljoner dollar (USD) under 1996, med $ 400 dollar i lån från Chase Manhattan säkrat vid den här tiden.

Sea Launch grundades 1995 och ägs av ett konsortium av 4 företag, Boeing Commercial Space (USA, 40% ägande), Energia (Ryssland, 25%), Aker Solutions (Norge, 20%) och SDO Yuzhnoye (Ukraina, 15%). Första raketuppskjutning var 1999. Kunderna är alla kommunikationer företag, som ECHOSTAR, DirecTV, XM Satellite Radio, och PanAmSat. Satelliterna kan införas i geostationär transferbana, som består av satelliten cykling mellan en punkt i låg bana runt jorden (LEO) och den geostationära banan (GSO). under sitt första decennium verksamhetsår lanserade Sea Launch framgångsrikt 30 raketer, med två misslyckanden. Ett misslyckande från 30 januari 2007 resulterade i en explosion av raketen, bränsle och dess nyttolast på lanseringen plattformen och skapa en massiv eldklot med en diameter på mer än 1000 ft (300 m). Ett videoklipp om misslyckad uppskjutning kan ses på YouTube. Reparera krävs angöra en plattform på en anläggning nära CFB Esquimalt, strax väster om Victoria, British Columbia. Det finns en mängd fördelar för ekvatorn lanseringar som Sea Launch utnyttjar, bortsett från just den hastigheten öka på grund av jordens rotation. En är att det inte finns något behov av en bränsleförbrukning "planet förändring" för att inrikta en geostationär satellit med noll grad omloppsbana krävs för att hålla jämna steg med en punkt på jordens yta som den roterar. En annan är ökad säkerhet för omgivningen-inte landa lanserar en risk påverkar befolkade områden. Ytterligare en faktor är den extremt låga luft-och sjötrafik i området kring lanseringen plattformen, vilket gör lanseringen schemaläggning lättare.

Intressant, Ocean Odyssey inte var skräddarsydd för Sea Launch operationen men egentligen började livet som en prospekterings plattform byggd för Ocean Drilling and Exploration Company med Sumitomo Heavy Industries.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.