Vad är DNA-test?

Tester som omfattar en undersökning av deoxiribonukleinsyra (DNA) kallas DNA-tester. De används i en rad olika sammanhang, både i medicinska och rättsliga områdena tillsyn, av flera olika skäl. I de flesta fall är DNA-test som används för att identifiera individer, ofta antingen för faderskap eller för brottsutredningar. För dem som är oroliga för genetiska defekter eller är föremål för olika sjukdomar, kan dessa prover avgör hur känslig en person kommer att vara. Det område på DNA-test som behandlar spåra sjukdomar och missbildningar som ibland kallas genetisk testning. Ofta görs detta före den första tecknet på symtomen visar sig. Om medicinsk vetenskap förstår att det finns en stor sannolikhet för en individ att utveckla en viss sjukdom, kan förebyggande åtgärder vidtas. I många fall kan det finnas något sätt att stoppa starten, och symptomen, men symptomen kan vara mindre eller kontrolleras tidigt genom aggressiv behandling.

Många av fördelarna med DNA-tester ses i rättssalen både på den civila sidan och den kriminella sidan. På den civila sidan, kan dessa prov domstol beställas så att faderskapet kan fastställas. Detta händer ofta i de fall barnet stöd när man påstår inte att ha far till ett barn. På den kriminella sidan, kan den användas för att identifiera misstänkta på en brottsplats. Användning av DNA-test för identifiering kallas ofta för DNA-fingeravtryck. Den typ av DNA-tester ofta görs för identifiering, om det är straffrättsligt eller civilrättsligt, kallas polymeras kedjereaktion (PCR). PCR-testet undersöks upprepa baspar av molekyler som kan vara beläget i ett av 13 områden. Om det är en match i alla 13 områden mellan provet kända och prov, märkning är positiv. Medan sannolikheten för att matcha alla 13 områden är ungefär en på en miljard, det finns tillfällen då samtliga 13 områden, eller loci, inte kommer att vara tillgänglig. Detta händer med bevis på att försämras med tiden. Denna situation skapar en glidande skala av sannolikhet baseras på hur många matcher är närvarande. Till exempel kommer oddsen att matcha endast en av 13 loci vara mycket hög och kan omfatta miljoner eller miljarder individer.

är DNA-tester ofta utförs på en plats som lämpar sig för testning, med högt specialiserade robotteknik och material som används för att extrahera DNA. Denna DNA laboratorium måste hållas fria från alla slags föroreningar som kan fördärva provresultaten. Ytterligare, de som arbetar i dessa laboratorier är ofta medicinsk personal som går igenom en omfattande utbildning om chain of custody frågor, och förmågan att behålla prover tagna utan yttre inblandning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.