Vad är en Polar Orbit?

En satellit följer en polär bana när man reser runt en struktur, såsom en planet eller stjärna, på en väg som går över båda polerna av strukturen. En satellit är en kropp i rymden, antingen konstgjorda eller naturliga, som kretsar kring ett annat organ. Till exempel är månen en naturlig satellit som kretsar kring jorden. Månen är dock inte ett exempel på en polär bana eftersom den inte passerar över både nord-och sydpolen av jorden. Flera konstgjorda satelliter, såsom kartläggning satelliter och satelliter spaning, följ denna väg.

organ i en polär bana runt jorden stanna ungefär på ungefär en nittio graders vinkel från ekvatorn. En latitud är en plats punkt i förhållande till dess avstånd norr eller söder om ekvatorn och longitud är en plats punkt i förhållande till dess avstånd från nollmeridianen, eller mittlinjen som delar jorden i östra och västra halvklotet. Föreställ jorden var perfekt centrerad på ett rutnät så att den lodräta Y-axeln sträcker sig från Nordpolen till Sydpolen på nollmeridianen och vågräta X-axeln löper längs ekvatorn. En längsgående linje, en linje parallell med Y-axeln eller nollmeridianen, kan passera varje Y-koordinat, men det sitter fast på ett X-koordinat. Man skulle kunna tänka sig att en satellit polär bana skulle följa ett exakt längsgående från pol till pol, passerar varje längsgående punkt på Y-axeln och stanna på en X-koordinat, eller på ett fast avstånd från nollmeridianen. Eftersom jorden är ständigt snurrar dock linjen spårats genom en satellit i polär bana kan gå direkt från pol till pol i rymden, men följer inte en rak längsgående linje på jorden. Föreställ dig att dra en linje från pol till pol på en ännu leksak jordglob. Föreställ er nu att snurra på jordgloben och försöker dra en rak linje från pol till pol. Linjen skulle komma ut diagonal, passerar många longituder.

Under loppet av en dag kommer en polär bana runt jorden passerar varje longitud i sin resa från pol till pol. Detta gör en polär bana ett attraktivt val för konstgjorda satelliter som behöver observera varje punkt på jorden. Mapping satelliter används för att skapa bilder av hela jordklotet, ofta upp i en polär bana, liksom spionsatelliter, även kallad spaning satelliter. Vissa vädersatelliterna också lanseras på den inslagna vägen, men polära omloppsbanor är inte idealiskt för vädersatelliter som försöker att hålla en viss region kontinuerligt.

Ibland bana ett satellit är strukturerad på ett sådant sätt att satelliten rör sig över jorden i samma takt som solen. Detta kallas för en sol-synkron bana. Som en satellit i sol-synkron bana passerar en viss punkt på jorden, kommer det vara samma lokal tid, vilket gör det möjligt att observera hela jordklotet i ett konstant sol tid på dagen. Detta kombineras ofta med en polär bana, speciellt i satelliter för att mäta temperaturen i atmosfären.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.