Vad är en Gyroscope?

gyroskop uppfanns av Leon Foucault, en fransk fysiker, i försök att påvisa jordens rotation. Ett fritt roterande skiva, en så kallad rotor, var monterade på en snurrande axel i mitten av en större, stabila hjul. Eftersom jorden snurrade kring sin axel, roterad den stabila hjul med det, men rotorn rörde sig inte. Rörelse monterade hjulet följde jordens rotation, roterande runt centrum disken och visar att jordens rörelse.

Vanligen i modern gyroskop, är rotorn ständigt snurrar. Konstant spinning annonser vissa egenskaper till gyroskop och ökar dess användningsområden. Precis som en snurra, som fortfarande är nivån på en lutande yta, ändrar spinning centrum av ett gyroskop aldrig sin läggning. Eftersom rotorn snurrar, påverkar varje förändring i orientering alla punkter på rotorn lika, vilket gör att rotorn att snurra på en fast axel. Detta kallas precession .

precession skapar en fast inriktning. Rotorn snurrar på en fast axel medan strukturen kring den roterar eller lutningar. I rymden, där de fyra väderstreck är meningslösa, axel den snurrande rotorn används som referenspunkt för navigering. Förutom rotorn, modern gyroskop har vanligtvis ytterligare två ringar, kallas Kardansk upphängning, i centrum av en större stabil ring. Rotorn snurrar på en axel kopplad till mindre, inre kardanska. Detta kardanska roterar på en horisontell axel som skapas av dess anknytning till den större, yttre kardanska. Större kardanska roterar vertikalt och snurrar på en axel kopplad till stallet utanför ringen. p

gyroskop används i missiler, kompasser, flygplan, satelliter, rymdfärjor och båtar. Massive gyroskop används för att stabilisera stora båtar. De gör även ett roligt barns leksak.

i flygplan är på planen och orientering av flygplan mätt mot den stadiga spinn av gyroskop. I rymden, där det finns få referenspunkter för att navigera, den snurrande mitten av gyroskop används som referenspunkt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.