Vad är Kondens?

Processen för kondens är det fysisk förändring av läget i en gas i en vätska. Det är motsatsen till avdunstning, vilket är den process hos en vätska förändras till gas på grund av att det är uppvärmda. Oftast är kondens orsakas av en temperatursänkning, men det kan också vara väckt den genom att komprimera gasen. När gasen har kondenserade, den resulterande vätskan kallas kondensat.

Denna process orsakar en fysisk förändring, inte en kemisk ett, då den resulterande ämnet är detsamma som den första med undantag för dess skick. Kylning eller komprimera en dimma som får den att krympa i volym, vilket medför en minskning av hastigheten hos molekyler som bildar gas. Eftersom molekyler sakta ner och komma närmare varandra, de är mer benägna att gå ihop. Så småningom nog molekyler förenas för att bilda droppar av flytande tillstånd av ämnet och förtätas.

Kondens är en viktig fas av destillering, som används i laboratorier och kemiska tillämpningar för att separera ämnena i en blandning från ett annan. Destillation bygger på förutsättningen att olika ämnen som avdunstar och kondenseras vid olika temperaturer. Under destilleringen är blandningen upphettas till en viss temperatur, vilket får en av de vätskor koka och dunsta bort. När det är på sin gasform, går det genom en kylare. En kondensor är vanligtvis en mycket smal slang, vilket gör att gasen ska komprimeras. Inte bara är gasen komprimeras, men området i kondensatorn är svalare än över värmekällan. Kompressionen och minskade temperaturen gör att gasen skall kondenseras tillbaka till flytande form. Den resulterande vätskan, eller kondensat, är inte längre en del av blandningen. Kondensatet kan sedan samlas i dess renaste form.

Kondens spelar en viktig roll i vattnets kretslopp. Vatten från jorden når ut i atmosfären genom avdunstning från haven och transpiration från växter. Eftersom vattenånga flyttas högre upp i atmosfären, börjar den svalna. Som kyls det börjar ånga att kondenseras till flytande form, vilket leder moln. När tillräckligt flytande vatten finns i molnen, faller tillbaka till jorden som regn eller snö, beroende på temperaturen, börjar cykeln igen.

i kemi, kan ämnen bildas genom kondensation reaktioner. En kondens reaktion uppstår när atomer eller molekyler förenas för att göra en ny molekyl. Som en del av denna kemiska reaktion, när den nya molekylen bildas en molekyl, och ibland alkohol frigörs, vilket leder till namnet på reaktionen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.