Vad är Fluid Feeding?

Fluid utfodring är en av fem utfodring transportsätt som används av organismer. De andra är filtrera utfodring, insättning utfodring, bulk utfodring och fagocytos.

Fluid utfodring definieras som får din näringsämnen som konsumerar vätska i en annan organism. Djur som praxis vätska utfodring omfatta kolibrier, spindlar, bladlöss, vampire bat, fästingar, mygg och iglar. Med undantag för kolibrier, det är SANNERLIGEN en Rogue's galleri smädat organismer.

Många vätska matare har all rätt dåligt rykte. Även om "flytande" i fråga kan vara botaniskt ursprung, när det handlar om djur, är flytande blod. Många vätska matare är blodsugare. Men flytande föda är naturligtvis ett framgångsrikt sätt, och har troligen funnits sedan insekter första kröp på marken ungefär 428 miljoner år sedan, under devontiden.

Fluid matare behöver något sätt att tränga igenom den skyddande väggen (hud eller växt väggar) i vägen för vätska, sedan några snabel-liknande bihang för att suga ut alla vätskor. Bladlöss är specialiserade på att göra detta med växter, det är därför de finns i så stort antal på vissa växter, särskilt de som producerar ett överflöd av söt vätska.

Hummingbirds, den minsta fågel med den högsta ämnesomsättningen, är flytande matare av blommor. Hummingbirds är ett märkligt djur: de är den enda fågel som kan flyga baklänges, och kontrollera vertikala och horisontella rörelser med sådan precision. Sina långa näbbar används för att dricka nektar från blommor, ett utmärkt exempel på flytande föda. Hummingbirds slår sina vingar mellan 15 och 80 gånger per sekund, och deras ämnesomsättning är så snabb att de är timmar bort från svält vid varje givet tillfälle. Den mest föraktade vätska matare är de som livnär sig på blod, sprida infektioner och några av de värsta sjukdomar. Plinius den äldre kallade blodsugande fästingar "de vidrigaste och otäckaste varelser som vara. " De sprider olika sjukdomar, bland annat borrelia, som kan vara dödlig om den lämnas obehandlad. Mosquitos irritera oss med sina surrande och sprider malaria, som drabbar en halv miljard människor varje år och dödar mellan en och tre miljoner.

Även flytande föda är inte en särskilt vanlig metod för utfodring, ser vi att djur som använder detta foder läge har ett varierat utbud, från foul till vackra.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.