Vad är Face giltighet?

Om ett test verkar gälla för deltagare eller observatörer, sägs ha ansikte giltighet. Face giltighet är en av många parametrar som används för att bedöma värdet av ett experiment eller test, och samla in information om hur försöket har utförts, och hur tillämpliga resultaten ska. Det är dock inte ett perfekt mått, även bedömningar av ansikte giltighet i hög grad bygger på personliga erfarenheter, vad som tycks gälla och rimligt att en person kan tyckas svag till en annan. En klassisk användning för ansiktet giltighet i byggandet av ett test eller experiment. En forskare som vill testa något i en experimentell situation skulle utforma ett test, och sedan begära omprövning av sina kamrater att avgöra om testet är etiskt, och huruvida testet verkligen mäter vad upphovsmannen tycker det åtgärder. Till exempel kan en forskare som ville testa ordförråd småbarn kanske föreslå visar barn bildkort med villkor och be barnen att definiera dem, och vissa människor kan vara överens om att experimentet har ansiktet giltighet, eftersom det förefaller mäta ordförråd i försökspersoner.

Frågan ansikte giltighet kan bli mycket komplicerat med mer nyanserad experiment. Ju mer detaljerade och komplexa experimentet, desto svårare kan det vara att avgöra ansikte giltighet. Experter inom ett område, till exempel, kan säga att testet inte är giltigt, medan lekmän kan ha provet förklarade för dem och tycker att det låter helt rimligt. Detta är ett skäl till varför personer förväntas lämna in förslag till experiment för granskning av en grupp av sina kamrater, och begära granskning för sina resultat före publiceringen, så att experter kan väga in om situationen. finns flera saker beaktas vid bedömning av ett experiment för ansikte giltighet. Den första är ett enkelt mått på huruvida det kommer att göra vad den ska göra. Konsekvens och tillförlitlighet finns också farhågor, recensenter vill veta att resultaten är tillförlitliga, och att resultaten är repeterbara. Om ett testprotokoll inte kan upprepas, kommer resultaten av försöket anses tveksamt av forskarsamhället.

ber om en utvärdering av ansikte giltighet är alltid en bra idé. Har en nya ögon granska ett protokoll eller planerade test kan peka på brister och problem som kanske inte uppenbart för skaparen. Granska ger också skapare en chans att få feedback innan de börjar, som kan tillåta ett test skapare att justera testa innan det börjar eller att specifikt behandla särskilda problem i writeup av resultaten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.