Vad är Cosmic Dust?

Cosmic damm är ett ämne som finns i hela universum. Den består av små korn av material och aggregat av sådana korn, med en sammansättning som kan variera radikalt, beroende på omständigheterna där damm bildas. Cosmic dust ofta har en kristallstruktur, och den har ett antal intressanta egenskaper som drar uppmärksamhet astronomer och andra forskare som arbetar i rymden, bland annat kemister, fysiker och matematiker teoretisk. Detta ämne var ursprungligen betraktas som annat än ett irritationsmoment. Moln av kosmiskt stoft kan skymma stjärnor, planeter och andra sevärdheter i universum, och astronomer kämpat i århundraden för att filtrera bort kosmiska stoftet så att de kunde klargöra observationer av olika objekt på himlen. I slutändan började forskare att intressera sig denna extremt rika innehåll, och de insåg att kosmiskt stoft faktiskt spelar en avgörande roll i många av de processer i universum, inklusive bildandet av stjärnor och planeter. Det finns ett antal olika typer av kosmiskt stoft. Circumplanetary damm, till exempel banor en planet i en speciell ringsignal form; Saturnus har en hel samling circumplanetary damm. Interplanetära damm kan hittas inom särskilda solsystem, spridda över asteroid bälten och kretsar kring systemets stjärna, till exempel. Interstellära stoft spänner över stora avstånd mellan stjärnorna i en galax, ibland koncentreras till nebulosor, medan intergalaktiska damm finns mellan galaxerna.

Partiklar av kosmiskt stoft varierar mycket i storlek. Störst behov förstoring för att ses, med prover samlas in från saker som asteroider och meteorer och specialiserade samlare på rymdfarkoster för vidare studier. Eftersom kosmiska stoftet är också den grundläggande medium där allt i universum består, skulle man kunna hävda att det tekniskt sett saker som tangentbordet och även själv är dessutom tillverkade av kosmisk damm, men de flesta forskare föredrar att studera kosmiska stoftet av utomjordiskt ursprung.

Studier av kosmiskt stoft kan avslöja intressant information om hur galaxer, enskilda stjärnor och planeter form och förstöra slutligen själva. Vissa forskare har också insett att kosmiska stoftet faktiskt kan vara riktigt vackert, så snurra bilder av nebulosor har avslöjat. Observationer av kosmiskt stoft kan utföras med olika verktyg, allt från enkla teleskop till detektorer som ta upp de radioaktiva utsläppen av kosmiskt stoft.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.