Vad är VY Canis Majoris?

största kända stjärnan är VY Canis Majoris, en röd Hyperjätte mäter mellan 1800 till 2100 ljusstyrka med radien. Dess volym är nästan en miljard gånger större än solen, även om dess densitet är mycket mindre. Canis Majoris innebär stor hund på latin. Om det fanns i solsystemet, skulle dess yta når ända ut till bana Saturnus. Ett annat sätt att säga detta är att VY Canis Majoris ca 9 astronomiska enheter (AUS) bred, nio gånger avståndet mellan jorden och solen. Det måste vara större stjärnor i andra galaxer, men vi för närvarande saknar teleskop tillräckligt kraftfull för att lösa dem. Hypertelescopes kan hjälpa i detta avseende.

VY Canis Majoris är en stjärna i sitt slutgiltiga dödskamp. Det är utkastande enorma mängder av material till ett omgivande nebulosa som gör stjärna blockerade i det synliga spektrat. Det skall observeras i den infraröda delen av spektrumet. VY Canis Majoris död nebulosa är ~ 4. 500 AU i bredd, cirka femtio gånger större än stjärnan själv och mycket större än vårt solsystem. Inom gas nebulosa är ett mindre cirkumstellär damm regionen, som har en temperatur på 760 K, och en bredd på cirka 260 AU. Stjärnan yta har förmodligen en temperatur kring 3650 K, extremt kalla för en stjärna.

skillnad huvudseriestjärnor stjärnor som vår sol, har VY Canis Majoris någon avgränsad fotosfären och således bara leder ut i rymden. Även om det är den största kända stjärnor, är det definitivt inte det mest omfattande, delvis eftersom det redan har matats ut så mycket av sin massa i den omgivande nebulosan.

Like alla röda jättar och hypergiants är VY Canis Majoris så stor eftersom det har uttömt alla vätgas bränslet i dess kärna, och har börjat smälta väte på ett skal utanför en helium kärna. Faktum är VY Canis Majoris så stor att den kan smälta samman helium, litium, och så vidare, ända upp periodiska systemet till järn och framöver. Så småningom kommer att ha en kärna, tillverkade huvudsakligen av järn, precis som planeterna. Problemet med post-järn fusionsreaktioner är att de producerar ingen energi, och därför inte kan balansera den gravitationella trycket som genereras av stjärnan. När alla fusion bränslet tar slut, kommer stjärnan kollapsa katastrofalt i en supernova explosion och bli ett svart hål.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.