Vad är Beaufort Scale?

Beaufort vindstyrkan skala, eller helt enkelt Beaufort-skalan, utformades i början av 19th century (runt 1805) för att ge en standard mått på vindhastigheter för seglare. Det förlängdes markanvändning ungefär ett sekel senare, år 1906, av George Simpson. Enligt Beaufort-skalan är en vind skala bland många som varit hade utvecklats vid den tiden, men efter det blev obligatorisk standard för mätning av vindhastigheter i Royal Navy 1838, fortsatte skala för att sticka, som det gör i dag. The Beaufort skalan har 12 grader, allt från lugna luften till orkan-vindar kraft. 1969 steg 13-17 lades i speciella fall som särskilt starka stormar och orkaner, även om denna skala brukar separat kallas Saffir-Simpson Hurricane Scale.

Från 0 motsvarar lugna , bestiger Beaufortskalan till light air på 1, Svag vind på 2, Svag vind på 3, måttlig vind på 4, frisk vind på 5, stark vind på 6, nära storm på 7, storm vid 8, stark storm på 9, storm på 10, våldsam storm på 11 och Hurricane på 12 . blev populariserade Beaufortskalan delvis tack vare uppfinningen av telegrafen år 1837 av Samuel Morse, och koppen anemometer 1846 av TR Robinson. Koppen anemometer är en urholkad-out halv-sfär som snurrar på en viss varv per minut beroende på vindstyrka. Dessa två uppfinningar få vindhastigheter vara empiriskt mätas och kommuniceras över långa avstånd, medger storm varningar. Detta blev särskilt önskvärt efter ett sjökriget mellan den franska och engelska år 1854 där många skepp förlorade på grund av svåra stormar.

Även om Beaufortskalan fortsatte att användas under hela den 19-talet fanns det inget standardiserat sätt att koppla revolutioner cup anemometer till en viss vindstyrka grad, med mer än 30 oense skalor som används över hela världen. Det var inte förrän 1926 än en enhetlig skala bildades, med smärre ändringar i 1946. Beaufort skalan är fortfarande i bruk i dag, men många sjömän helt enkelt mäta vindhastigheten i knop.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.