Vad är en närhet Detector?

En närhet detektor är en anordning som kan upptäcka föremål i närheten av sig själv. Dessa enheter kan installeras på stationära och rörliga föremål, och kan användas på olika sätt. Förfining av en närhet detektor varierar, och de mer sofistikerade det är, desto dyrare tenderar att vara. Sådana enheter finns tillgängliga från olika källor, däribland elektronikbutiker, robotteknik tillverkare och butiker som lager säkerhetsutrustning.

Proximity detektorer kan fungera på flera olika sätt. En teknik innebär att generera en konstant stråle av infrarött ljus och mäta reflektion av ljuset för att kontrollera rörelser och föremål i närheten. En annan metod är att använda ljud, i ett ekolod system som studsar ljudvågor bort objekt för att ta reda på var de är. Närhet detektorer kan också förlita sig på förändringar i kapacitans på grund av ömsesidig kapacitans, eller kan arbeta med magnetiska detektorer. En gemensam användning av en närhet detektor är i ett kollisionsvarningssystem. Sådana system används för att aktivera ett larm eller vidta en åtgärd, om en kollision verkar troligt. De kan installeras på båtar, bilar och andra fordon, och de används också av robotar för att säkerställa att de inte kommer att stöta till saker som de flyttar runt. Det mest grundläggande system kommer helt enkelt att aktivera ett larm om något kommer för nära, medan mer avancerade system kan ta undanglidande manövrar för att undvika en krasch. Ett annat användningsområde för en närhet detektor är ett säkerhetssystem som är utformat för att alarm förekomsten av inkräktare. Systemen notera när organen där de inte ska vara, och de kan skicka en signal, aktivera ett larm, eller aktivera saker som skyddande dörrar som stängs för att säkra området. En närhet detektor kan också användas för att slå på belysningen, som kan ske på säkerhet, trygghet och bekvämlighet, när någon kommer hem på natten, till exempel, kan det hjälpa att ha en veranda ljus lyser.

Man kan också bygga sin egen närhet detektorer. Sådana projekt är populära i elektronik klasser för elever som vill lära sig mer om detaljer i byggnaden elektroniska komponenter från grunden och bland människor som försöker att finslipa detaljerna i ett särskilt projekt de arbetar med. Dessa personer kan vara mer praktiskt att bygga en närhet detektor än att anpassa en befintlig utrustning som kanske inte riktigt anpassade till deras specifika behov.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.