Vad är en Tilak?

En Tilak, tilaka, eller tika är en gynnsam märke som bärs av anhängare av den hinduiska religionen. I många fall är en Tilak bärs på pannan, men märken kan också tillämpas på andra delar av kroppen. Förutom att vara ett uttryck för hängivenhet är en Tilak också anses vara en gynnsam märke för bäraren. I nationer där ett uttryck för religiös frihet är skyddade, kan tilaks bli en vanlig syn på hinduer.

Klassiskt, är en Tilak röd, tillverkad av en pasta av färgämnen och aska. Sandalwood klistra, lera och kryddor är alla används för att göra tilaks. Tilaks kan också komma i andra färger, såsom gult, grått och vitt, och de kan tillämpas för hand eller med specialiserade stämplar. De kommer också i en rad olika former, inklusive den klassiska dot-formade Tilak. Olika former och färger indikerar olika religiös tillhörighet, så att anhängarna av en viss hinduisk sekt lätt kan identifiera varandra.

pannan, är den vanligaste platsen för en Tilak, som anses vara en gynnsam plats. Det är platsen för den sjätte chakra, som styr medvetande och förnuft. Tillämpa en Tilak sägs fungera som fokus, klargöra tankar och gör det möjligt för bäraren att se sanningen. Denna webbplats finns även kallas området för "tredje ögat", en mycket viktig del i religionsutövning för många hinduer. Du kanske har lagt märke till märke och ögon på detta ställe på konstverk med många hinduiska gudar, till exempel.

Namn för Tilak varierar, beroende på vilken stil och den del av världen. Honorary tilaks kan också tillämpas på personer som har utmärkt sig inom idrotten, eller viktiga besökare till en region. Dessa tilaks ofta tar formen av en linje. Kvinnor bär Tilak att ange att de har varit gifta, i vilket fall Tilak kallas ibland en Bindi. Hinduiska kvinnor får inte bära ett Bindi om de inte är gifta, men kvinnor i världen bär helig mark dekorativt.

Vissa fromma hinduer som präster och asketer slitage den Tilak varje dag, som en del av deras religionsutövning. Andra tillämpa tilaks vid speciella tillfällen eller under festivaler, och det är en gemensam del av dekorationerna på bröllop och viktiga livshändelser. Du får också plats tillfällig urdhva-pundra en särskild Tilak i form av ett U med en liten prick i mitten av U; dessa tilaks bärs av dyrkare av Vishnu.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.