Vad är Mensa?

Mensa är en förening för dem som får höga poäng på intelligenskvot (IQ) tester. Uppfanns i 1946, är gruppens äldsta samhälle för hög IQ-målskyttar i världen. Mensa är verksamt på både internationella och lokala kapitel och försök att främja lärande och program för begåvade samt bedriva forskning och bildar speciella intressegrupper att studera angelägna frågor.

1946, organisationen grundades av en australisk advokat heter Roland Berrill och Dr Lancelot Ware, en brittisk lager och vetenskapsman. Deras mål var att skapa en grupp som enbart grundas på testbara intelligens, en som skulle ha något socialt, ras eller politiska krav för att gå med. Det var tänkt att uppmuntra socialt utbyte mellan några av de smartaste människorna på jorden, att skapa, i praktiken, en global tankesmedja med genier. p

Tillträde till organisationen är baserad på IQ test scores. Traditionellt är medlemskapet begränsas till dem som gör mål i den 98: e percentilen av särskilda tester, inklusive Stanford-Binet och Cattel versioner. För närvarande finns det cirka 100. 000 medlemmar över hela världen, främst i Storbritannien och USA. Medlemskap är inte begränsas av ålder, med så små barn som småbarn upptagna som medlemmar. De två yngsta medgav medlemmar, Ben Woods och Georgia Brown, var båda två år och nio månader gammal.

Organisationens stamgästprogram varierar efter land, med vissa länder som erbjuder försäkring och även kredit planer kort. De flesta nationella organisationer släcka en månads-eller kvartalsvis nyhetsbrev och lokalavdelningar hålla möten för att diskutera allmänna företagsklimatet och bilda särskilda intressegrupper. Dessa grupper kan variera kraftigt i syfte från brainstorming om lokala frågor för att skapa stödmekanismer för stipendieprogrammen. Samtidigt som gruppen försöker vara politiskt neutrala, stöder det pedagogiska insatser av alla storlekar.

Kritiker talar för att Mensa är alltför exklusivt, och att det sätter en premie på standardiserade tester som den enda sanna mätning av intelligens. I sanning, de flesta IQ-tester förlita sig på logik och resonemang förmåga, i motsats till känslomässiga eller konstnärlig intelligens. Organisationen hävdar inte att IQ-tester är det enda sättet att fastställa intelligens, bara det enklaste kvantifiera.

Naturligtvis har Mensa lockat ett antal berömda tänkare, av vilka några har varit chefer i organisationen. Arkitekten Buckminster Fuller och författaren Isaac Asimov serveras villkor som ordförande och vice ordförande i Mensa. Andra anmärkningsvärda Mensans inkluderar Scott Adams, skaparen av den tecknade band Dilbert , en före detta Playboy Playmate of the Month, och noterade skådespelaren James Woods.

Om Mensa är alltför beroende av uppmätta intelligens eller inte, är engagemang i organisationen för att förbättra utbildningar och aktivt brainstorming komplexa samhällsfrågor utan tvekan en bra idé. För att ansöka om medlemskap i samhället, måste du lägga fram bevis för en poäng i den 98: e percentilen av en standard IQ-test, eller ta Mensa-test utfärdats. Deras webbplats finns en praxis träningspass med detaljerade resultat, för att ge dig en idé om var du står i förhållande till några av de bästa begåvningarna på jorden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.