Vad är Lhotse?

Lhotse eller Lhozê är den fjärde högsta berget i världen, ligger på gränsen mellan Nepal och Tibet. Berget är nära knuten till Mount Everest, och det är faktiskt ansluten till Everest längs den södra Col, synen på Mt. Everest som används av folk uppstigande från den nepalesiska sidan. Flera hundra klättrare har framgångsrikt fram Lhotse, och med 2007, 11 har dött, inklusive en kvinnlig Sherpa som redan framgångsrikt klättrat Mt. Everest två gånger, vilket visar farorna med Himalayas berg. Det råder viss oenighet status Lhotse, vilket betyder "South Peak" i Tibet. Vissa människor hävdar att eftersom det är nära knuten till Mt. Everest, är det faktiskt en del av Everest, och det bör inte betraktas som eget berget. Många stora toppar har sekundära toppar som är något mindre men med nära anknytning till dem, och Lhotse är klart intimt förbunden med Mount Everest. I varje fall är Lhotse topp unik, och det kan vara en mycket utmanande klättra, beroende på hur den närmade sig. Det första lyckade toppmötet i Lhotse var 1956, när den schweiziska klättrare Ernest Reiss och Fritz Luchsinger gjort det till toppen. Lhotse höjd av 27. 890 fot (8. 506 meter), vilket gör det till ett populärt mål för topp baggers, bergsklättrare som försöker bestiga alla berg i en viss höjd klass. Den södra sidan av Lhotse är en otroligt brant och få klättrare har försökt det. Andra ansikten är mer förlåtande, men fortfarande farlig.

Everest klättrare flyttar längs västra sidan av Lhotse, som också kallas Lhotse Face. Lhotse Face är isig och mycket svårt att navigera, i synnerhet som klättrare är vänja sig till högre höjder och fysisk ansträngning. När klättrare har nått South Col via Lhotse Face, har de några dagar för att göra ett toppmöte försök på Everest, eller så måste de klättra tillbaka nedför berget, som påverkar i höjdsjuka kan börja bli allvarliga.

Precis som är fallet med Everest, ett antal företag som erbjuder guidade bergsklättring expeditioner på Lhotse. I vissa fall är dessa expeditioner innehålla minst av guider och grundutrustning, medan andra är full service klättrar, komplett med allt som behövs, från livsmedel till syre tankar. Ett stort stöd besättning följer oftast människor som försöker toppmöte, inklusive Nepal berömda infödda guider, Sherpa. Även med tung bistånd, klättrar dessa är inte för amatörer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.