Vad är K2?

K2 är ett berg i Karakoram Range i Himalaya. Det är det näst högsta berget i världen, efter Mount Everest, och medan Everest tenderar att locka till sig mer uppmärksamhet från pressen än K2, detta berg anses infamt svårt att klättra med bergsklättring samhället, med en av de högsta dödligheten av alla bergstopp. Några av världens bästa klättrare har försökt K2 och misslyckats, ibland dör i processen, och det är allmänt betraktas som den utmaning som en livstid.

Denna högstanivå sträcker gränsen mellan Kina och en del av norra Kashmir som kontrolleras av Pakistan. Fjället är formad ungefär som en pyramid, vilket skapar en mycket tydlig profil, och berget står 28. 250 fot (8. 616 meter) lång. Liksom andra extremt höga toppar, K2 övre lopp har mycket tunn syre nivåer, vilket ökar svårigheten för klättrare, och berget har också mycket växlande och ofta nyckfulla väder. Detta berg kartlades först av européerna i 1856, då det kallades "K2" tyder på att det var den andra berg i Karakoram Range som skall undersökas. Av konvention, försökte inspektörer för att ta reda på om berget hade ett lokalt namn som kan användas på kartor, men ingen bred användning lokala namnet skulle kunna upptäckas. Undersökningen besättning föreslog att fjärrplats av berget kan ha gjort dem mindre framträdande än Everest, kallas Chomolungma på tibetanska, och andra närliggande anmärkningsvärda toppar. Därför bär K2 den tvivelaktiga äran av att vara en av de få berg i världen som går genom en besiktningsman varumärke.

Några inspektörer föreslås namnge topp Mount Godwin-Austen, efter en framstående brittisk lantmätare, men detta aldrig populär. Klättrare avser ibland K2 som Savage Mountain med hänvisning till svårigheterna och riskerna med att klättra den. Faktum är att för nästan 100 år efter berget kartlades utgick K2 vara omöjligt att klättra, många grupper gjorde ett försök, men misslyckades med att nå toppen.

1954 summited två italienare, Lino Lacedelli och Achille Compagnoni framgångsrikt K2 under mycket farliga förhållanden. Det var inte förrän 1986 som Wanda Rutkiewicz Polens förtjänat äran att vara den första kvinnan att framgångsrikt toppmöte K2. I själva verket föreslog vissa människor att K2 var förbannade för kvinnor, eftersom så många kvinnliga klättrare hade svårt att klättra i berg, men kvinnor var inte de enda som hade problem på K2. Under klättring säsongen 1986, död 13 klättrare på K2 på grund av dåliga väderförhållanden, med 11 fler dör under 2008 klättring säsongen efter ett sammanbrott för ett Serac, alla sagt, drygt 70 klättrare har omkommit på sluttningarna av K2.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.