Vad är Djenne?

Djenne är en stad i Mali. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 1988. Djenne är mest känd för den omfattande användningen av Adobe i sina strukturer, liksom för den nästan 800-åriga Stora moskén i Djenné.

Djenne var först på plats av en stad någon gång i 3: e århundradet f. Kr. Den moderna staden i Djenné dock byggdes någon gång runt den 8: e århundradet. Djenne sägs av många vara den äldsta staden i Afrika söder om Sahara.

Djenne var en viktig knutpunkt för handel i Afrika söder om Sahara, hjälpa till att koppla samman aktörer från öknen med dem från den lummiga tropiska skogar. Ibland även rivaled Timbuktu i betydelse som ett centrum för handel. Även begränsas av Malirikets var Djenne aldrig en del av riket, även genom höjd Malirikets förblev en självständig stadsstat, slåss mot attacker från Mali många gånger. Populära legend berättar att Malirikets attackerade Djenne 99 gånger innan de slutligen medger att de inte kunde ta staden.

I den 13: e århundradet den stora moskén i Djenné ritades av härskare av staden, Koi Kunburo, på hans konvertering till islam. Han byggde moskén helt av lera och bidrar till att göra det ikoniska syn det är idag. Den ursprungliga moskén skulle senaste århundradena fram till att nästan övergiven på byggandet av en ny moské i den 19: e århundradet, och slutligen under återuppbyggnad i 20th Century att säkerställa dess fortsatta överlevnad. En stor fest har vuxit upp kring underhåll av moskén, och varje vår för många människor gå när det gäller att ansöka på nytt gips till moskén, för att hålla det starkt. I den 15: e århundradet, var Djenne slutligen erövrat, av Songhairiket. Under de kommande två århundradena skulle fortsätta att öka i betydelse, att bli en viktig mellanstation grund för utbyggnaden av islam genom Afrika. Därefter skulle Djenne upphöra att vara oberoende, och skulle byta ägare ett antal gånger. I slutet av det 16th århundradet staden intogs av Marocko som ett led i sin kampanj för att driva Songhairiket ut i regionen. Staden gick då till Segou kungariket, Massina, den Toucouleur riket, franska, och i slutändan skulle bli en del av den moderna staten Mali.

Staden Djenne sig är ett fantastiskt arkeologiskt område, även om det fortfarande är mycket levande och blomstrande, med en stadig befolkning. Moskén är en höjdpunkt i staden för de flesta besökare, men den myriad av Adobe byggnader alla erbjuder otroliga möjligheter för sightseeing. Och till skillnad från moskén, som är off-limits till icke-muslimer, många andra byggnader är öppna.

Den närbelägna staden Jenne-Jeno, vilket verkar också vara en del av Unescos världsarv, är en bra plats för dem som är intresserade i det arkeologiska historia i denna del av Afrika. Jenne-Jeno var en population och Trading Center i flera århundraden innan befolkningen konverterade till islam och flyttade till Djenne, och även om det inte är för mycket att se i form av byggnader, vad finns det att se går tillbaka nästan två tusen år.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.