Vad är en Souk?

I den arabiska världen, är en Souk en marknad, som kan hållas i en utsedd kommersiell fjärdedel, eller i en utomhus plats. Souks är en viktig del av livet i Mellanöstern och deras köpmän har ett brett sortiment av produkter från mattor till grönsaker. Många som besöker länder i Mellanöstern tycker om att resa till deras souks i blöt i den lokala kulturen och köpa hantverksmässiga objekt som träsniderier, mattor och smycken. Termen "souk" är också ibland för att beskriva en specifik stall eller vagn på en marknad.

Markets har funnits i Mellanöstern i årtusenden. De flesta större souks började troligen som informella möten med handlarna i öppna utrymmen, långsamt utvecklas till en mer formell marknad. Ancient souks kan delvis inbyggt, med funktioner som är särskilt utformade för att underlätta handel, som alkoverna att sätta upp stånd, eller till och med små skyltfönster som kan vara stängda och låsta för dagen. Vissa souks har också delvis tak för att skydda konsumenter från de faktorer, tillsammans med smala gator som inte tillåter bilar, vilket gör Souk mycket fotgängarvänlig. är det kommersiella kvartalet brukar kantas av workshops, med bostäder i ett längre bort. Allt från glas till kött finns på en souk, med en säljare som kommer till marknaden från det omgivande området för att sälja sina produkter. Många länder i Mellanöstern har länge konstnärliga traditioner, och vackra exempel på konst i alla former och storlekar finns i dessa marknader, ofta till mycket rimliga priser.

Av tradition måste shoppare på Souk förhandla med shop-djurhållare att nå ett pris. Förhandlingarna kan vara utdragen, vilket kan vara förvirrande för västerländska besökare, som är vana att betala den markerade pris och gå vidare. Speciellt för stora föremål såsom mattor, kunderna förväntas sitta ner med affärsinnehavaren, och de kommer att erbjudas te och snacks medan priset diskuteras. Prisförhandlingar kan också innehålla en avgift för lagring eller leverans. Den första del av dagen är tänkt att vara särskilt lycklig, och det sätter tonen för resten av affärsinnehavaren s arbetsdag.

Om du råkar vara resor i Mellanöstern och du har möjlighet att besöka en souk, bör du göra säkert så. Vissa regioner har särskilt berömda marknader med en lång och intressant historia, och en souk är en fantastisk plats att ta upp minnen av din resa. Du kanske vill hitta en lokal guide för att säkerställa att du utbildas om lokala kulturella normer så att du har en trevlig dag på marknaden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.