Vad är en Katar?

En Katar är en unik typ av kniv som har använts i stor utsträckning på den indiska subkontinenten. Det är ofta förknippas särskilt med hinduiska kulturen i Indien, även människor med annan bakgrund förmodligen att användas katars också, eftersom de är extremt mångsidiga knivar som finns i en mängd konfigurationer för att tillgodose olika behov. Katars inte används i stor utsträckning längre, även om många museer har mycket fina exempel på antika katars på displayen, för människor som vill få en närmare titt på dessa berömda knivar. Det utmärkande drag för en katar är handtaget, som består av två parallella stänger stöds av en eller flera crosspieces. Att hålla kniven, folk linda en hand runt tvärbalken, orsakar kniv för att sticka över sina knogar, nästan som en talongen, medan barer nedgånget användarens näve och arm. För att använda kniven, är det nödvändigt att punsch, snarare än sticka, sätta full kraft i kroppen bakom kniv och använda den som en naturlig förlängning av handen. P

Katar blad är mycket olika. De är klassiskt dubbla kanter, och varierar i längd. Vissa katars har förgreningar och blad, i vilket fall det kan finnas två eller tre blad monterade på styret, och i vissa regioner bladen är rörliga, gör att människor kan penetrera ett offer med ett enda blad och sedan sätta igång en mekanism som gör att bladet till split, orsaka enorma inre skador. Vissa 19th century katars ingår även små kanoner.

De flesta katars utformades för nära håll användning, och de kan vara mycket effektivt mot rustningar av olika slag. Den stans rörelse som krävs för att använda bladet skjuts användare att utveckla modeller för konflikter som liknar många kampsporter, med ett brett spektrum av rörelser och stilar av slag som kan kopplas ihop med en katar för maximal effekt. Katars var också ibland används i ritualer eller religiösa inställningar, vilket kan förklara varför de har blivit så nära förknippad med hinduiska kulturen.

Den katar kallas ibland för en indisk eller Bundi dolk, och i vissa fall bladen var långa nog för att kvalificera kniven som ett kort svärd. Vissa människor tåget fortfarande med vapen som liknar den klassiska Katar, och flera företag fortsätter att tillverka katars för hobbyister och för film användning. Om du väljer att köpa en katar för din personliga insamling av vapen, kan du tänka på om du vill ha en antik eller modern blad, och om du inte är bekant med metaller, ta en metalsmith med på att köpa din resa, eftersom många katars görs med billiga metaller som korroderar och som inte äger en kant.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.