Vad är Hajj?

Hajj är den femte pelaren i islam för sunnimuslimer och är en av tio grenar av religionen som föreskrivs av shiamuslimer. Det förutsätter att alla arbetsföra muslimer med ekonomiska förutsättningar att göra det, göra, åtminstone en gång i sitt liv, en pilgrimsfärd till Mecka. Hajj skall fyllas under den nionde månaden i den islamiska kalendern, kallas Dhu-Hijjah . För många muslimer som gör Hajj Det är en mycket andlig tid, eftersom man går i fotspåren av Muhammed och utför ritualer som överlappar delar av Muhammeds resa på jorden.

Män kan göra Hajj ensam eller i sällskap med vänner och familj. Kvinnor som reser ensamma samtidigt som Hajj ofta måste ha tillstånd från en manlig familjemedlem för resan. Kvinnor är dessutom uppmuntras att resa med en familjemedlem, eller kan tillåtas göra Hajj med en exklusivt kvinnlig grupp.

Alla pilgrimer som gör Hajj bära en enkel vit klädnad och sandaler. Kvinnor kan bära en enkel vit eller svart klänning, men de flesta män klär sig i en inslagna unhemmed plagg kallas Ihram. Det Ihram, bärs av alla betyder jämlikhet för alla människor göra Hajj, och står för sina synder omintetgörs rent av Hajj. Det första steget efter byte till Ihram och säger en bön prisar Allah är att slutföra Umrah. Det börjar i Mecka med alla pilgrimer kretsande Ka'aba , en stor svart sten i mitten av Mecka som sattes det Mohammed. Många människor går sedan mellan kullarna Safa och Mawah sju gånger. När Umrah är klar pilgrimer gör Hajj tillbringa en dag på Arafat i bön som varar till solnedgången. Nästa, de utvecklar en Muzdalifah där de samlar 21 stenar för användning i en ritual stening på tre platser som representerar Satan. Efter att ha tillbringat natten i Muzdalifah, de som gör Hajj gå till Mina där de ska tillbringa två dagar. På den första dagen, är ett djur offras. Många människor köper helt enkelt en kupong för att offra ett djur. Del av djuret skall ges till de fattiga. Nästa dag, pilgrimer kasta gruset på tre definierade stationer för att metaforiskt förkasta och besegra Satan. Efter två dagar i Mina är färdig, pilgrimer återvända till Mecka, där de bort Ihram och klä sig i vanliga kläder. De flesta män rakar deras huvuden och kvinnor måste skära bort en tum av sitt hår. Detta avslutar Hajj, men några kan också göra resan till Medina för att besöka graven av profeten Mohammad och sätet eller locus led av islam till makten.

Hajj kan vara en utmaning att göra, och vissa människor har ibland blivit sårad i processen. Särskilt promenad mellan bergen och steningar ritualen har lett till att människor trampas eller skadade. Ändå är denna religiösa motion för de flesta muslimer ett av de största livet fungerar de kommer att uppnå. Det erbjuder andlig förnyelse, jihad, och för uppfyllandet av ett löfte till Allah, som har gjort särskilda hur muslimer skall leva sitt liv genom profeten Muhammed.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.