Vad är min son?

Min son är en rad hinduiska tempel i Vietnam. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 1999. Tempel restes av Champa, och är några av de bästa exemplen på Champa religiös arkitektur i Asien.

My Son tjänade som religiöst centrum av Champa kungariket, och var en kraftfull kejserlig stad mellan ungefär 4th and 13th-talen. Den Cham kom till makten i ungefär sena 2: a århundradet, och inte långt därefter blev en av de främsta fordon för spridning av hinduiska hela Sydostasien. är min son konstruerade huvudsakligen med tung tegelsten, men inget murbruk med cement dem på plats. Templen är prydda med olika statyer föreställande djur, präster, gudar, och många scener av religiöst liv och krig. De viktigaste templet i Min son är byggd för att tillbe Linga-Yoni, som förkroppsligar kreativt element.

Många av de mindre tornen och tempel är byggda för att dyrka olika andar i Pantheon. En liten trä tempel tros ha varit grunden till min son, som noterats på en sten stele hittats på platsen, och byggdes för att dyrka Shiva Bhadresvera Genie. Eftersom byggnaden vid My Son spännas mer än åtta århundraden, förkroppsligar många olika bygg-och estetiska stilar. Delar av min sons bygga på den äldre stilen, medan andra är under Hoa Lai stilen från den 8: e och 9: e-talen, och ytterligare andra att dra den något senare Duong Dong eller Binh Dinh stilar.

Många av artefakterna ursprungligen vid My Son flyttades på sina återupptäckt i slutet av-19-talet. Dessa omfattar statyer av andar och dansare, och finns att beskåda på Cham Architecture Museum ligger i Danang City.

Många av Cham kungar begravdes vid My Son under sin långa regeringstid som heliga staden i Champa kungariket. Dessa gravar tillbaka till den 7: e århundradet, och verkar ha varit i aktivt bruk förrän någon gång under den 14: e århundradet, när konstruktion och utveckling av My Son upphört. När Champa kungariket började sjunka under the 17th century, var min son helt övergivna. Djungeln började snabbt att återvinna tempel och mark, och det var glömd för världen, hamnar i dåligt skick. Sedan återupptäckten har det varit omfattande grävts upp och restaurerats och är nu ett bra exempel på Cham konstruktion.

Många drar paralleller mellan min son och andra viktiga platser i eran, såsom Angkor. Även om jämförelsen är något giltigt, eftersom båda var centra i deras respektive länder och deras religiösa aktiviteter, är min son mycket mindre omfattande och genomtänkta än Angkor, men ändå mycket imponerande i sin egen rätt.

Turer går regelbundet från Hoi An till My Son, och är mycket billiga. På grund av den begränsade storleken på området, men många föredrar att utforska ruinerna på egen hand. För detta kan en motorcykel eller föraren hyras från Hoi An. Också, även om platsen har i teorin röjts av odetonerade minor, är det ändå alltid tillrådligt att stanna på markerade och röjde stigar, eftersom området var ganska kraftigt minerade under krigen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.