Vad är Hattusa?

Hattusa var den antika huvudstaden i det hettitiska riket i dagens Turkiet. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 1986. Platsen var till stor del outforskad ända till slutet av-19-talet, men sedan dess har i stor utsträckning grävts. Den hettitiska riket sprang upp i Anatolien någon gång under den 18: e århundradet f. Kr. och nådde sin höjd effekt av det 14th århundradet BCE. Empire fortsatte att blomstra tills 12-talet f. Kr. , då den gick upp i flera mindre riken och stater stad, ett antal som överlevt i århundraden mer.

Urfolken fast regionen som skulle bli Hattusa långt innan hettitiska riket sprang upp med arkeologiska bevisen går så långt tillbaka som 6000 f. Kr. . I den 19: e århundradet f. Kr. ett antal köpmän från Assyrien inrätta ett sektorn i staden som byggts upp i området. I den 18-talet, inte långt efter Hattusa brändes av en kung Annita av Kushar, en hettitiska kungen tog kontrollen över Hattusa och hävdade att det som sin huvudstad. Denna första kungen heter själv Hattusili jag, vilket bara en från Hattusa . Detta var att börja en tradition av Hattusa som ett kapital som skulle sträcka sig över nästan trettio hettitiska kungar.

Två undantag Hattusa roll som säte för riket och senare Empire skett enligt reglerna i Tudhaliya I och Muwatalli II, som båda flyttade till huvudstaden för att skydda den från fientliga krafter. Mursili III återställas Hattusa som huvudstad, dock, och det förblev centrum för imperiet tills upplösningen av hettiterna i 12: e århundradet f. Kr. . Eftersom Hattusa har återupptäckt i slutet av-19-talet, mer än 30. 000 lertavlor har upptäckts där. Dessa tabletter spela in en enorm mängd av de dagliga byråkratiska och religiös verksamhet hetiten stat, bestående av kontrakt, meddelanden mellan tjänstemän, profetiska deklarationer, ceremoniella anvisningar och juridiska koder. Vissa tabletter också spela hettitiska litteratur, vilket ger en viktig inblick i traditioner eran. En av de mest fascinerande tabletter är ett fredsfördrag mellan egyptierna och hettiterna, från början på 13-talet f. Kr. , och i egenskap av en av de tidigast kända fredsfördrag i världen.

På webbplatsen på Hattusa innehåller ett antal attraktioner för besökare. Kanske mest populära är det stora templet, som är den första inneslutningen man når tillträds Hattusa. Det stora templet är tillägnat Teshub, Gud stormar. Andra gudar dyrkades i templet, såsom Hepatu solguden, är skisserat också. En annan populär artefakt är den stora gröna berget, som ges av farao Ramses II i ära av fredsfördraget mellan egyptierna och hettiterna. Expanderande ut, andra platser av intresse är södra Fort, ett antal välbevarade gravar med hieroglyfer på väggarna, Lion's Gate, och den gula slottet. Den närliggande staden Bogazkale också har ett museum som kan vara ett bra komplement till själva sidan.

Bekanta Hattusa är ganska enkelt. Man tar en buss från Ankara till staden Sungurlu. Därifrån taxi kan hyras för att gå direkt till Bogazkale, som är i direkt anslutning till Hattusa själv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.