Vad är skillnaden mellan Hamas, Hizbollah, och Fatah?

De mest iögonfallande skillnaderna mellan Fatah, Hamas och Hizbollah är kanske två gånger. Först, Fatah och Hamas är grupper som är direkt förknippade med palestinsk politik och det dagliga livet för palestinierna. Fatah bas i Västbanken, medan Hamas bas i Gaza. Hizbollah (ibland stavat Hizbollah) är baserad i Libanon, som stöds av Iran, och spelar en mindre direkt roll i Västbanken, Gaza och Israel. Kanske är den näst mest framträdande skillnaden mellan dessa tre grupper är att västvärlden formellt identifierar Hizbollah som en terroristgrupp, till skillnad från Fatah och Hamas, men Hamas verksamhet har förknippats med terrorism. Ytterligare en skillnad mellan dessa tre grupper bygger på religiösa skillnader. Både Hamas och Fatah är huvudsakligen sunnimuslimer, medan Hizbollah har sina rötter i den shiamuslimska benämning av islam.

Fatah fått sitt namn från Harakat al-Tahrir al-Filistiniya, en arabisk fras som ungefär översätts till erövring på engelska. Namnet är egentligen en akronym för det arabiska fras, bara förkortningen är hämtad från frasen läsas i omvänd. Yasser Arafat grundade Fatah 1950 med det uttalade syftet att återvinna hela den palestinska landområden från israelerna. Det har sedan dess erkänt Israels rätt att existera och går i bräschen för en arabisk-israeliska fredssamtal.

Hamas är en förkortning av den arabiska frasen, Harakat al-Muqawama al-Islamiya, vilket löst översätts till iver på engelska. Det är känt som en paramilitär grupp och grundades 1987 innan den första Intifadan (palestinska upproret). Dess 1988 grundstadga, som fortsätter att följa syftar ren förstörelse av Israel och återlämnande av denna mark till palestinierna. Hamas sprang från rötterna av den egyptiska-baserade, Muslimska brödraskapet och bildades av Sheikh Ahmed Yassin och Mohammad Taha.

Hamas har blivit alltmer populära bland palestinierna. Dess popularitet framgick när den vann lokalval i Gaza, Qalqilya och Nablus. Andra intifadan, som hände under 2000, ökade Hamas popularitet resulterade i sitt avgörande seger i januari 2006 palestinska myndighetens (PA) allmänna parlamentsval. Hamas uttalade avsikt att förstöra staten Israel hindrades palestinsk politik och snabbt torkat upp flödet av internationellt bistånd. Stödet kommer att fortsätta det internationella samfundet anges, om Hamas uppfyller tre krav: erkännande av staten Israel, ett förkastande av våld och efterlevnad av Fatah.

I ett försök att bryta dödläget, den palestinska myndigheten ledaren Mahmoud Abbas (Abu Mazen) förmedlade en maktfördelning behandla under 2007 som investerat Hamas Ismail Haniya som PA premiärminister. Men var lugn kortvarig och de spänningar som hade agiterade under ytan kulminerade i juni 2007 i slaget om Gaza som sedan har resulterat i en övergående tillstånd av inbördeskrig. Hamas tog Gaza, utestänga Fatah medlemmar. Som en konsekvens av den 18 juni 2007, Abbas påbjöd att Hamas var därefter ett parti förbjöds och ersattes Haniyeh med Dr Salam Fayyad som premiärminister. Fayyad utnämningen strider mot palestinska grundlagen, men sågs som en nödvändig åtgärd med tanke på det nödläge som råder i palestinsk politik och den internationella situationen. Ända sedan dess har den palestinska myndigheten och väst vägrat att erkänna Hamas ledare som kontrollerar Gazaremsan. Snarare är Fatah erkänd som den formella och enda representant för det palestinska folket.

Bakgrunden till Hizbollah rörelse (eller Guds parti) finns i Libanon på 1980-talet. Det är skapandet av en grupp radikala libanesiska shiamuslimska präster vars främsta mål var att stå emot Israels ockupation av landets södra regionen. Detta mål uppnåddes under år 2000, då Israel drog tillbaka sina trupper. Denna framgång, och de äldre religiösa revolution som förde Ayatollah Khomeinito chefen för staten Iran, Hizbollah inspirerade till finare mönster, bl. a. genom införandet av en enad shia islamisk stat. Det har blivit alltmer vanliga under senare år och har sökt och vunnit ett antal befattningar i Libanons parlament.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.