Vad är en nukleärmedicin-tekniker?

Nukleärmedicinsk tekniker utför diagnostisk avbildning med hjälp av specialiserade läkemedel och utrustning. Innan en nukleärmedicin scan, tekniker administrera radioaktiva läkemedel, så kallade radioaktiva läkemedel till patienterna antingen intravenöst en ven eller muntligt. Det radioaktiva ämnet koncentreras i en orgel och avger gammastrålning. Bilder av orgeln kan än ses med hjälp av speciell utrustning, till exempel en gammakamera eller skanner.

Förutom att förbereda patienten för provet, en nukleär medicin teknikern kommer att förbereda utrustning och placera patienten under den gammakamera. Teknikern kommer också att justera och använda utrustningen och upptäcka radioaktiva läkemedel för att skapa bilden. Olika typer av sökningar kan genomföras, såsom ben, sköldkörtel och skanna njure. Bilder som används från nukleär medicin skanningar kan hjälpa läkare diagnostisera olika medicinska tillstånd.

På grund av komplexiteten att arbeta som nukleärmedicin teknikern är formell utbildning som krävs. Det finns flera universitet, högskolor och sjukhus finns i hela USA som har ett kärnkraftsprogram medicinteknik. Skolor som erbjuder ett program kan lokaliseras genom den gemensamma granskningskommittén för utbildningar inom Nuclear Medicine Technology.

Den tid det tar att bli en nukleärmedicin teknikern från programet. Ett års intyg program är tillgängliga för dem som har en bakgrund inom vården, till exempel sjukvård eller x-ray-teknik. Andra alternativ inkluderar en tvåårig associera utbildningsprogram och ett fyraårigt program som leder till en kandidatexamen.

Studenter som är inskrivna i en nukleär medicin teknikern kommer komplett klasser i bilddiagnostik, farmakologi, fysik, kemi och anatomi. Strålskydd och klasser om korrekt användning av utrustningen kommer också att läras ut. Eleverna kommer att genomföra en klinisk praktik som utför olika typer av nukleärmedicin genomsökningar på olika patienter.

Efter examen från en nukleärmedicin program kan eleverna behöver för att klara ett prov för att erhålla en licens i det skick de planerar att arbeta i. Även om inte alla delstater i USA kräver en licens eller certifiering för att arbeta som en nukleärmedicin teknikern, ungefär hälften av stater. Certifiering är tillgänglig via Nuclear Medicine Technology Certification Board när denne har skaffat sin examen.

De flesta personer som arbetar som en nukleärmedicin teknikern är anställda av sjukhus och vårdcentraler. Men imaging center sysselsätter teknologer. Lön varierar beroende på anläggning, erfarenhet och geografiska läge. Även om arbetsförhållandena också kan variera beroende på arbetsplats, kan många teknologer behöver arbeta natt skift och kan behöva vara på samtalet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.