Vad är Narnia?

Narnia är en mytisk plats skapad av författaren CS Lewis för hans sju bokserien The Chronicles of Narnia , skrevs som mellan 1949 och 1954. Den här serien börjar, åtminstone för att skriva, med boken The Lion, The Witch and The Wardrobe (LWW), men landet Narnia och dess början faktiskt närmare i prequel romanen The Magician's Nephew . I denna prequel är landet ett av många världar, en ny med en ung sol som kallas in i livet av kristuslika lejonet Aslan.

Magiska varelser som har sitt ursprung i många mytologier befolka världen i Narnia, och landet skall ses som en del av en värld, och inte en värld i sin helhet. Böcker i serien utforska de olika "länder" som växer upp kring Aslan's land, men dessa nämns inte i Narnia skapelse berättelse. I Narnia mark, finns talande djur, dryader, dvärgar, flygande hästar, satyrer (kallas fauner), enhörningar, och även siffror som Bacchus. Lewis bygger på flera mytologier för att fylla hans mytomspunna rike, men det är klart, vilket är fallet med den bibliska skapelse myt att människor, åtminstone härskare fick herravälde över dessa varelser. Sådant välde medel för att erkänna dessa varelser som jämlikar och medborgare, samt att pröva dem rättvist. Den första härskare av marken är en fd London Cabby, Frank, som sugs in i världen genom de äventyr av två barn, Diggory och Polly, och av den onda drottningen Jadis från den döende planeten Rödingen. Diggory är bekant för fans av serien som "professor" med vilken Pevensie bor barn under den första publicerade bok. Jadis "närvaro i världen skapar den" första onda "en betydande parallell judisk /kristen skapelsemyt. Det är förebådade att hon i framtiden kommer att få makten i Narnia, trots att hon faktiskt är borta från den under lång tid genom att ta och äta den förbjudna frukten, ett äpple, som sedan stöter bort henne från marken.

Tid i landet fungerar annorlunda än på jorden. I LWW, har åtminstone flera hundra år gått sedan människan styrde Narnia, och marken har tagits över av Vita Häxan (Jadis) som gör att landet ständigt vintern, men aldrig jul. Återställa regel "Adams söner" i detta fall, Peter Pevensie, hans bror Edmund och deras två systrar Lucy och Susan, är det enda sättet att besegra häxan.

LWW funktioner direkta paralleller till Kristi offer, med Aslan återvänder och offra sig själv för att rädda Edmund, som har svikit planerna för renovering av den mark till Jadis. Aslan, liksom Kristus är pånyttfödd, the Witch besegras, och de fyra Pevensies regeln Narnia i sina tidiga vuxna år. De är tillbaka till vår värld genom en jakt efter en vit hjort, och kvarstår som barn på jorden. Den Pevensies återvänder till Narnia igen Prins Caspian , måste återigen återupprätta god princip, och rädda djur och mytiska varelser av marken från förnekarna av Narnia magi, och usurpatorn kung Miraz. hela serien, expanderar Lewis i hans beskrivning av världen, lägga till olika människor, olika länder, och beskriver den mark som en platt jord, med en verklig kant. Han sätter också upp de motsatta land Calormen, som inte erkänner Aslan och istället har en polyteistiska samhälle, och den närliggande län Archenland. Calormen verkar arabiska i beskrivningen men är sannolikt mer baserad på de olika religioner som konkurrerade med tidig judendom.

Sammanlagt åtta barn, som börjar med Polly och Diggory, besök Aslan land. Efter Pevensies besöka flera gånger, de sista två barn kommer till landet är Eustace, en kusin till Pevensies och hans vän Jill. I ett överraskande drag, men kanske en förutsägbar på grund av den kristna tro som innehas av Lewis, den sista boken i serien, The Last Battle , detaljer hösten Narnia, och oroväckande beskriver slutet av planeten , och dödsfallen i alla utom ett av barnen eller tidigare besökare barn.

Endast Susan Pevensie, som har slutat tro på Aslan och hennes upplevelser under barndomen, finns kvar att klara av den mänskliga världen, men inte bara hennes syskon men hennes föräldrar dö och migrera till ett paradisaical Narnia där det kan finnas någon mer ont, lidande och död. Den djupt nyktra tonen i den sista boken i synnerhet med undantag av Susan från riket är oroande att många läsare, och några fans av serien hoppa boken, föredrog att låta fantasin rike trivs i sin fantasi, snarare än ser sitt frånfälle.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.