Vad är en allegori?

En allegori är en anordning som används i litteratur, retorik och konsten att beteckna en innebörd som inte är bokstavliga. När en enhet, ett tecken eller en symbol anses allegori det kan vara en symbol för ett begrepp som orsak eller förmögenhet, kan det symbolisera en typ av person, som "Everyman", eller en världsbild.

I litteraturen är allegori frodas. Ibland verk specifikt allegoriska, men vissa läses både sanning och symbol. Äpplet som Adam erhåller från Eve är symboliskt för "kunskap om Gud och ondskan" och är därför allegoriska. Ormen är ofta ses som en allegori betecknar frestaren, eller sann ondska. I Nya Testamentet , gör Kristus till flitig användning av liknelsen att göra uttalanden om "folk" i allmänhet. Till exempel är den barmhärtige samariern en allegori för korrekt tänkande och medkännande person. Detta är en specifik retorisk användning av allegori. I början av retorik, flera viktiga exempel på allegori framträder: Platons allegori över grottan och Boetheus " tröst Filosofi . Platon och Boetheus använda allegorin i utvidgad form. Platons Allegory beskriver läget för de oupplysta, som inte ens tro att upplysningen finns.

Boetheus, skriver i det sjätte århundradet CE, använder allegori för att förklara begreppet lycka. Den efterföljande dialogen är en av ett fängslades Boetheus med filosofi, Reason och Fortune. Hans tankar ligger till grund för mycket av medeltida tänkande om hur världen fungerar. Bestämt är begreppet lycka, eller slumpen som används upprepat i medeltida litteratur.

Boetheus ' Consolation blir inspirationen till allegorin som används av Dante, Boccaccio och Chaucer, och liksom inspirerar Arthurian myter. Dante i synnerhet använder Extended allegori för att symbolisera synder. Varje beskrivning av en nivå i helvetet eller skärselden matchas med ett straff som både representerar och passar till brott. Dante är en mästare på allegori.

Drama på medeltiden ofta bestod av "moral spelar," och den mest kända av dessa är att spela Everyman . Huvudpersonen, Everyman, är allegori för den svåra situationen för alla män inför frestelsen. Senare Bunyans Kristens resa kommer att använda allegori på ungefär samma sätt. Med utvecklingen av romanen blir allegori mycket svårare att tolka och bevisa. Romaner tenderat att lita på en läsare som investerar i att tolka tecken som "riktiga" människor, men som också ser den karaktär som en symbol för något större. Till exempel, den gotiska romaner och senare den sensationella romaner, används ofta begreppet fängslade kvinnor eller fångas av ondska. Många feminister läsa dessa tecken som allegoriska representationer av den ofrihet som tilldelats kvinnor.

Faktum allegori handlar om tolkning i att utveckla nya och moderna romanen. Litterära kritiker hävdar ofta om huruvida tecken är avsedda att vara allegoriska, verkliga eller stereotypa. Ofta litterära tecken kan läsas på flera sätt. En återgång till en allegori mindre ifrågasatt är många filmer skisserande den superhjälte. Superman, Spiderman och Batman, till exempel, är alla allegoriska representationer av allemansrätten. Det onda de slåss är de frestelser till girighet, våld och beteende som kommer på andra sätt störa samhället. Superheroes står som både allemansrätten och väktare mot det onda. En av de mest intressanta fungerar allegori i moderna TV var serien Buffy och vampyrerna . Varje vecka Buffy skulle möta en ny demon eller vampyr, det var också allegorisk att oavsett frågor Buffy inför ett gymnasium och senare college student. Användning av allegori i varje avsnitt var så stark och konsekvent att även akademiker blev intresserad djupt i Buffyverse. Flera allvarliga konventioner litteratur och stora film hölls för att presentera vetenskapliga tolkningar av Buffy .

allegori i dagens lägger lager av djup konstverk, eftersom konstnärliga siffror eller litterära tecken kan vara avsedd att vara både verklig och symbolisk. Letar du efter en sådan symbolik kan vara en rolig och utmanande process beroende på konstverket. Normalt visar modern allegori ofta konstnärens uppsåt eller världsbild. Det är en del av undertext som ger läsaren, betraktaren eller observatör information om en konstnärs vision av inte bara hur världen existerar, men också hur den kan finnas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.