Vad är en Pegasus?

Pegasus är den bevingade hästen i den grekiska mytologin, som har praktiskt taget mer ursprung myter än fjädrar under sina vingar, och fortsätter att vara en outplånlig symbol för flykt, styrka och inspiration. De grekiska orden förknippas med Pegasus, kan anslutas till lättnader, och till idén om växer fram. Eftersom han är ofta förknippat med muserna, och ibland är bärare av lättnader för Zeus, både idéer kombineras för att symbolisera blixtar av inspiration, särskilt i konsten.

Konceptet med en bevingad häst kan ha sitt ursprung i egyptisk mytologi, och därmed finns före grekiskt ursprung myter, men idag Pegasi (pl. ) Betraktas som unikt grekiska. Två av de vanligaste myterna om Pegasus 'skapelse är att han skapades av Medusas blod efter hennes halshuggning av hjälten Perseus, eller att han är son till Medusa och Poseidon, och bror till Chryasaor, en jätte. Myten om att Pegasus skapades av Zeus och ges som en följeslagare till Hercules, är till stor del en Disney uppfinning för Hercules cartoon. I stället Pegasus hänger ofta samman med två hjältar, Perseus, och Bellerofon. Några myter föreslår att Athena gav hästen till Bellerofon som en present efter att hon hade hittat och tämja honom. Andra legender namn Bellerophon som upptäckare av Pegasus, och hans Tamer. Bellerophon och Perseus på olika konton är båda påstås ha haft Pegasus "stöd för att besegra amazonerna och Chimera. I vissa myter ger Athena hästen till Perseus, vilket är den mer moderna konto ges i Ray Harryhausen film Clash of the Titans , men det måste tolkas som att författarna av filmen tog stor frihet med grekiska mytologi.

Under senare år, efter medhjälp hjältar, är Pegasus lär ha bott på berget Olympus, i tjänst hos Zeus eller växelvis tjänade som fäste för Eos, gudinna gryningen. Han gifte sig, och han och hans hustru Euippe, fick barn och började loppet av flygande hästar. Trots ursprung Pegasi, de är inte odödliga varelser, men Zeus ville hedra Pegasus "tjänst genom att sätta honom i stjärnorna. Således har vi den vackra stjärnbilden Pegasus, som bildar en kvadrat, med linjer som leder ut från det övre vänstra och nedre högra till något likna en betande häst. Det tar några vildaste fantasi att visualisera konstellation som är anslutna till den mytomspunna odjuret.

representationer vinghästarna förökar sig i den västerländska kulturen. Grekerna använde dem på mynt, och Exxon Mobil använder en bevingad häst som sin symbol. En intressant ta på Pegasus myt är J. K. Rowlings skapa testraler, osynliga bevingade hästar som är köttätande, men faktiskt ganska väluppfostrad. De kan bara ses av människor som har sett döden, och på detta sätt Rowling uppfinna myten om Pegasus och hänvisningar till mer ohyggliga ursprung berättelser av myten. Testraler dock saknar den skönhet och majestät Pegasi, men de är mycket användbara när tämjas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.