Vem är Chinua Achebe?

Chinua Achebe, som föddes den 16 november 1930, är en aktad nigeriansk författare. Hans fullständiga namn är Albert Chinualumogu Achebe. Achebe är en författare av poesi, romaner, barnlitteratur, och litterär kritik. Några av hans litterära kritiken har gett het debatt bland hans professionella kollegor. Mycket av hans arbete är inriktat på afrikanska frågor, politik på den afrikanska kontinenten, skildring av sitt folk och andra afrikanska folk i västerländska kulturer, effekterna av kolonisationen av Afrika, och kulturen i förkoloniala afrikanska befolkningen.

Achebe var en diplomat av Biafran regeringen under sin korta existens. Republiken Biafra var en separatiströrelse stat i södra delen av Nigeria. Den kallades för Bight i Biafra, som är en vik längs Atlanten. Republiken Biafra fanns bara från 30 Maj 1967 till och med 15 januari 1970.

Achebe är mest känd för sin roman Things Fall Apart , em som publicerades 1958. Things Fall Apart har lästs över hela världen och har översatts till mer än 50 språk. Romanen krönikorna effekterna av koloniseringen på Igbo folket. Things Fall Apart ofta läser på college kurser i afrikansk litteratur och kolonisation.

Chinua Achebe är också författare till Hem och Exile , en kritisk text om Joseph Conrad, som publicerades 2001. I denna text, utmaningar Achebe Conrad litterära behandling av Afrika och afrikaner. Sin essä "An Image of Africa: Racism in Conrad's Heart of Darkness ", en svidande kritik, anses vara en viktig del av den postkoloniala kritiska rörelsen. Uppsatsen levererades först som en föreläsning vid University of Massachusetts, Amherst i februari 1975. Vid svar på counterpoints från andra litterära kritiker medgav Achebe att Joseph Conrads Heart of Darkness innehåller konstnärliga meriter, men att den konstnärliga meriter inte helt kan åsidosätta den rasism och främlingsfientlighet tydligt i texten.

I juni 2007, hedrades Chinua Achebe med Man Booker International Prize för sin karriär som författare. Priset delas ut vartannat år för en levande författare vars verk publicerades på engelska eller allmänt översatt till engelska. Utmärkelsen erkänner kroppen av en författares verk i stället för prestationer tydlig inom en och samma publikation. Förutom Things Fall Apart har Achebe publicerade också följande romaner:

Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.