Vad är skadeglädje?

Det finns en del tyska ord och fraser som används i det engelska språket för att definiera obestämbart. Vi kan hänvisa till tidsandan av en populär film, eller Sturm und Drang som omger en vild argument. skadeglädje är en annan associationer tyska sammansatta ord som betyder ordagrant till "skada glädje", eller hemlig njutning man kan komma från en annan människas lidande. Det finns sällan någon positiv klang av skadeglädje, även om det ofta är grunden för humor i fysiska komedier och politiskt inkorrekta skämt.

Vissa källor säger att ordet skadeglädje bara in det engelska språket omkring 1895. Även de tyskar som myntade ordet ursprungligen skulle kombinera två olika idéer, schaden (skador) och Freude (glädje), för att uttrycka idén om guilty pleasure från att iaktta andra i nöd. Infödda tyskar separat ofta tanken på en hemlig känsla av skadeglädje från en mer offentlig visning av en olämplig rörelse. I huvudsak kan man härleda hemlig njutning, eller skadeglädje, från att se en rivaliserande skämmer ut sig själv inför sin chef. Skrattar åt en överviktig man att bli rånad på gatan skulle vara ett exempel på offentlig skadeglädje.

Även de konnotationer av skadeglädje är nästan allmänt negativa, inte utgör det grunden för mycket av vår humor. Utan någon känsla av skadeglädje skulle slapstick-komedier med den Keystone Cops eller Charlie Chaplin inte alls lika roliga för publiken. Många av oss instinktivt skratta åt andras olycka, speciellt om dessa tecken har presenterats som förrädiska, arrogant, nedlåtande eller ont. Det finns en viss tillfredsställelse att se en sympatisk karaktär som Chaplins luffare hämnd på sina plågoandar. Det inre känsla av tillfredsställelse som vi titta på andra blir deras BETALT FÖR GAMMAL OST är en form av skadeglädje.

skadeglädje har ofta en underström av perversa rättvisa, särskilt när vi uppfattar bestraffning eller lidande som förtjänade av brott. Generellt gäller att om vi tror att offret hade det komma, är det mer acceptabelt att en hemlig glädje i hans lidande, eller se det som en form av karmiska återbetalning. Skadeglädje kan ta på en mycket dyster innebörd när den tillämpas på större sociala problem, dock. Många ras, sociala eller religiösa fördomar förstärks av känslor av skadeglädje. Vissa medborgare som bevittnade den förödmjukande behandlingen av judiska fångar på Europeiska gator under andra världskriget, till exempel, beskrivs ofta en skamlig känsla av skadeglädje efteråt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.