Vad är omsvep?

omsvep är en rondell eller tvetydigt sätt att säga saker. Till exempel säger "en viss långörade djur med en förkärlek för morötter" istället för "kanin" är OMSKRIVANDE. Omsvep kan också kallas ambage, circumduction, circumvolution, periphrase eller PERIFRAS. Det finns många olika typer av omständligt och många olika skäl att tala i en rondell sätt. En av de enklaste anledningar att använda omsvep är oförmågan att erinra rätt ord för något. Detta händer ofta att andraspråksinlärare, men är också kännetecknande för vissa typer av afasi, språk förlust på grund av hjärnskador. Det bör noteras att de flesta människor upplever detta fenomen ibland, även på deras modersmål. Omsvep är ofta ett effektivt sätt att få den punkt över i sådana situationer.

omsvep kan också användas av sociala skäl, till exempel för att undvika att säga något otur eller stötande. Användningen av OMSKRIVANDE tal för att undvika otur eller tabu ord är en form av eufemism. Ibland är eufemism helt enkelt byta ut ett ord med en annan, men i andra fall är det många ord som används för att beskriva något istället för att använda den sanna ord för det, som kan anses stötande, upprörd, eller otur. Till exempel kan man säga att någon "gått bort" eller "inte längre är med oss" i stället för att säga att personen "död" för att undvika att störa sina lyssnare.

omsvep också kan används för att tala tvetydigt eller tvetydigt. En person kan använda tvetydigt OMSKRIVANDE tal för effekt, till exempel i en humoristisk TVETYDIGHET, eller göra en viss känsla passar rim och meter av en dikt. OMSKRIVANDE tal kan också användas, men att lura eller vilseleda. Politiker och jurister ofta anklagas för att denna typ av omskrivning, eftersom det kan ibland vara mycket svårt att avgöra på vilken sida av en politisk fråga man bör stödja enbart genom att lyssna på sina förespråkare, eller att förstå det finstilta i ett juridiskt kontrakt.

OMSKRIVANDE tal med avsikt att vilseleda är inte begränsad till grupper av människor som använder specialiserade tal professionellt, dock. Man kan möta sådana exempel på tvetydighet i nästan alla situationer. Till exempel kan en equivocating person säga "jag kanske inte har exakt sanningsenlig" i stället för direkt intagningen till en lögn.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.