Vad är en Double Negative?

En dubbel negativ är användningen av två negativ i en enda klausul. Även det dubbla negativa konstruktion används i informella språk för att förstärka en negativ mening, i formella språk är det vanligtvis anses oacceptabelt. Detta beror på det sätt som formella språk är förstås dubbelt negativ medföra att avbryta varandra, vilket ger en positiv innebörd, snarare än förstärka en negativ. Det bästa sättet att dubbla negativa konstruktion, som med andra språkfrågor, är att betrakta sammanhang som du bestämmer hur man effektivast kan kommunicera vad du vill säga. I kraft av en dubbel negativ konstruktion omfattar självklart negativa ord som

inte är inte ingen none aldrig ingenstans

men också adverb med en negativ vinkling liksom

knappt knappt knappast.

Vanliga dubbel negativa situationer och möjliga sätt att förmedla dem i mer formella situationer som anges nedan. Observera att i varje enskilt fall, en av de negativa ord har ersatts med ett ord med en positiv innebörd, så netto negativ i den meningen minskas. Märke till hur många gånger ordet alla visas i den formella versioner. Också märke till att samma känsla är uttrycks i varje enskilt fall, men språket är annorlunda.

 • jag inte behöver ingen. → Jag behöver inga.
 • Jag vill inte gå någonstans. → Jag vill inte gå någonstans.
 • "Jag kan inte få någon tillfredsställelse. " → Jag kan inte få någon tillfredsställelse.
 • Jag inte ska göra några läxor idag. → Jag tänker inte göra några läxor idag.
 • Jag knappt fått någon sömn i natt. → jag knappt fått någon sömn i natt.
 • Det var så varmt, jag kunde inte knappt andas. → Det var så varmt, kunde jag knappt andas.

Det finns också tillfällen då tredubbel negativ används för att framkalla en ännu större känsla av negation:

 • jag inte kommer aldrig göra några läxor.
 • jag inte ska ta något från någon.
 • Du är inte aldrig att gå någonstans med mig om du agerar så där.
I formella situationer skulle dessa också minskas till användningen av en enda negativa:
 • jag inte någonsin kommer att göra några läxor.
 • Jag tänker inte ta något från någon.
 • Du är inte någonsin kommer att gå någonstans med mig om du agerar så där.

  med ord som har negativ prefix, som

  i- icke- icke-

  är innebörden tolkas annorlunda: att en negativ innan ett ord med en av dessa prefix är förstås att neutralisera negativa och skapa en positiv. Dessa särskilda exempel på den dubbla negativa uppförande, avskilda från ovan, anses vara en litterär Trop kallas Litotes . I Litotes, använder man en dubbel negativ att underskatta ett jakande. Här är några exempel:

  • Denna person är inte obekant för mig. → Denna person är bekant för mig.
  • Denna uppsats är uppenbarligen inte nonsens. → Denna uppsats är klart vettig.
  • Jag får ett inte otillräcklig ersättning. → Jag får en tillräcklig ersättning.


 • Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

  Redaktör: Beáta Megyesi
  Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

  Kundservice: Mats Schaefer,
  Helena Löthman

  Tel: +46 00 79 22 00
  Fax: +46 00 79 22 01

  © Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.