Vad är Centauromachy?

En centauromachy är en kamp där kentaurer är inblandade, även om många människor är särskilt avsåg Centauromachy, en berömd kamp med i den grekiska mytologin, när de använder detta ord. Legenden om Centauromachy är en av flera myter som tema civilisationens triumferat över upplevda barbari firas. Detta tema är inte ovanligt i den grekiska mytologin, kanske för att de gamla grekerna ansåg deras kultur som höjden av civilisation.

grekiska legenderna om ursprunget till kentaurerna varierar, med minst tre olika mytologiska figurer som ges äran av att föräldraskapet av kentaurer. Men kentaurer sitt ursprung i grekisk mytologi, är de framställs som barbariska och ociviliserade. Enligt legenden blev människorna i Thessalien i konflikt med grekerna när de dök upp objuden på bröllop Hippodameia och Peirithoos, konung lapither.

kentaurer kunde övervinnas med starkt vin serveras på bröllopet, och de försökte föra bort Hippodameia, tillsammans med de andra Lapithian kvinnor. Den Lapithian män, naturligtvis inte med blida ögon på detta, och tog till vapen mot kentaurerna med stöd av den grekiske hjälten Theseus, som råkade vara närvarande vid festligheterna. Theseus kastade sin lott i med Lapithians, hjälpa dem att besegra och avvärja kentaurer. Denna legend bär en implicit av firande, lauding seger civiliserande inflytande över barbariska kulturer. Den Centauromachy skildras i ett antal verk av grekisk konst, inklusive Parthenonfrisen som en gång prydde Parthenon och ett antal grekiska vaser. Myten om Centauromachy visade sig också vänder sig till konstnärer i andra kulturer, som har skapat sina egna versioner av målningar och verk av skulptur. Exempel på många andra teman från klassisk konst och mytologi finns i europeisk konst från många epoker i historien, belyser den djupa intresse för antikens Grekland som förbrukas många europeiska konstnärer.

Centaurer ofta framställs som vild, våldsam, och en vild i historier som lånar dessa mytologiska figurer, även om JK Rowling främst gjorde Kentaurer i Harry Potter-böckerna klok liksom grymmare. Vissa historiker teoretisera att legender om kentaurer kan ha uppstått av exponering för kulturer som använder hästar. De icke-ridning greker, män och kvinnor monterade på hästar skulle ha verkat som mytiska monster. Dessa kulturer ansågs som barbariska och vilda, med denna idé som förstärks av legender såsom berättelsen om Centauromachy.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.