Vad är Ortografi?

Ortografi är en humanistisk disciplin sysslar med studiet av skriftsystem. De flesta språk på jorden har minst en ortografi, ett skriftsystem används ofta för att representera språk, och vissa språk är skrivna med mer än ett skriftsystem skapa flera ortografier för människor att välja mellan när du kommunicerar på dessa språk. Förutom att studera moderna språk, orthographers även titta på historiska språk och skriftsystem.

Ordet "ortografi" kommer från grekiska rötter som betyder "korrekta skrift. "Många människor identifierar specifikt ortografi som studier av stavning, även om detta är lite missvisande. Orthographers pluggar stavning och är särskilt intresserade av allmänt accepterade lägg används i språkets skriftsystem, men även studera mycket mer än stavning. Stavning är bara en aspekt av ortografin, och det var inte så standardiserade för mycket av historien, även nu, det finns ett antal varianter på ord som många människor tror stavas på ett enda sätt. En aspekt av ortografin är interpunktion, undersökning av de märkningar som används på sidan för att lägga till mer djup till texten. Interpunktion ger information om hur en text ska läsas och tolkas, och kan också ge viktig insikt i betydelse. Orthographers är också intresserade av ämnen som kapitalisering och normer i skriftlig form, naturliga variationer ses i olika samhällen i modersmål.

Studier av ortografin kan tillämpas i ett antal olika sätt. Orthographers kan vara en värdefull del av de lag som tillsammans ordboken poster, forska ord att lära sig mer om alternativ stavning, inklusive historiska stavningar som inte är allmänt accepterade längre. De arbetar också på böcker om historia av språk och ord använder den guider till språkanvändning, inklusive stil guider som ger människor med information om interpunktion, stavning och andra normer för språket.

Ortografi används också i studiet av forntida språk. Orthographers är involverade i arbetet med förbryllande ut gamla manus, identifiera variationer i klassiska språk, och försöker rekonstruera skriva och hur skriftsystem antas och anpassas. En annan fråga av intresse är att skriva system som används i flera språk, såsom det latinska alfabetet, och de sätt på vilka dessa skriftligen systemen anpassas och förändras för att möta behoven av helt olika språk. Saker som accenter och ytterligare bokstäver, till exempel, kan läggas till för bekvämligheten som talar ett annat språk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.