Vad är Kraken?

kraken är ett mytologiskt havsmonster från Norge som funktioner i legender från andra nordiska länder. Enligt myten, Krakens favor vattnen utanför Norge och Island, men det är också möjligt att hitta berättelser om Krakens eller liknande monster havet som uppträder i andra delar av världen. Vissa författare fann också berättelsen om kraken starka nog att låna den, HP Lovecraft, till exempel, skrev om en version av kraken kallas Cthulu. Den kraken förekommer även i poesi och litteratur av författare som Tennyson, Verne, och Tolkien, bland annat.

Många sagor och målningar avbildar kraken, oftast många beväpnad monster som liknar en bläckfisk eller bläckfisk. I alla myter är kraken mycket större än vanliga versioner av dessa djur, även beskrivningar av dess storlek varierar. I vissa berättelser kan kraken komma med lätthet till toppen av ett fartygs master, den andra var så gigantisk att kroppen skulle kunna misstas för en ön. Några berättelser om kraken beskriva faktiskt fartyg ankra intill varelse, okunniga till faran. I alla berättelser är kraken en blodtörstig varelse som sprickor fartyg öppna och slukar besättningen tillsammans med olika Sundries ombord. Den väpnade versionerna av kraken kunde grepp fartyg och manipulera dem i vattnet med hjälp av sina tentakler, medan versioner som tog formen av gigantiska krabbor och humrar skulle spricka fartyg isär med sina väldiga klor. I alla fall var kraken inte en varelse som man ville driva in. I de flesta myterna föredrar kraken som lurar i djupet av vatten, bara periodvis kommer upp till ytan. Krakens ytan när de är hungriga eller störd, kan vara fallet när ett stort fartyg seglar eller fiskar overhead. Historierna om den kraken skulle säkerligen ha förklarat varför många fartyg inte återvända hem i historiska epoker när sjöfarten var fullständigt livsfarligt.

Några historiker har föreslagit att myten om The Kraken kan grundas faktiskt. Det finns jätte versioner av både bläckfisk och octopi, och det är möjligt att sjöfolk mött dessa varelser i deras resor, och kanske överdriven deras storlek och brutalitet. Krakens kategoriserades faktiskt vid ett tillfälle av Linné, fadern av modern taxonomi, men senare upplagor av Linnés arbete saknade beskrivningar och klassificeringar för Krakens.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.