Vad är Patchouli?

Om du levde under sextiotalet, du troligtvis känna doften av patchouli, även om du inte vet det är vad det heter. Du har förmodligen även ha en åsikt om det, vare sig positivt eller negativt. Patchouli var en mycket populär doft bland motkulturella, förekommer i både parfym oljor och rökelse, ofta brännas för att dölja andra brännande lukt.

Men visste du patchouli är en växt? Den välbekanta doften kommer från en destillering av bladen av patchouli växt till en eterisk olja, som ofta används idag i moderna parfymer. Doften är rik och jordnära, som kombinerar en blommig sötma-även om den är tillverkad av blad-med en musky doft som påminner om färska skyddstryckt jord. Vissa människor avskyr lukten och säger att det luktar smuts, medan andra älskar sin livliga och kraftfull doft.

Ursprungligen odlas i Ostindien, var Patchouli en populär doft i århundraden och även används som smaktillsats ört i livsmedel. Eftersom Patchouli ansågs avvärja nattfjärilar, Asian silke och kashmir tillverkare skulle stänka på transportbehållare de skickade till marknader i Europa. Trasan var påverkad av den exotiska doften, som blev delaktiga i västra sinnen med romantik fjärran platser. Patchouli är nu odlas kommersiellt i varma södra klimat.

metafysiskt och magiskt, är Patchouli förknippas med både kärlek och pengar, en ovanlig kombination, och är därför ofta för att locka en rik partner. Du kan göra din egen rikedom öka parfymolja genom att lägga till 10 till 15 droppar patchouli olja, några kanel olja och vetiveria till 15 milliliter flaska, sedan fylla flaskan med en luktlös blanda olja som Grapeseed eller aprikos kärna olja. Applicera inte eteriska oljor direkt på huden, eftersom vissa av dem är ganska stark och kan brinna. För att göra en lätt parfym spray, låt nävar av torkad ört branta i vodka i flera veckor, sedan stam alkoholen bort örten. Detta doftande alkohol, kallas Patchouli tinktur, kan spädas med vatten till en Cologne Spray och blandas med andra tinkturer för att skapa en egen personlig doft.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.