Vad är Lye Soap?

Fram till 1850-talet, när lanthandel startade strumpa bestämmelser, som folk mest av deras hushåll leveranser själva, inklusive lut tvål. Tre ingredienser gick in i skapandet av lut tvål: ister, lut, och massor av hårt arbete.

Ister utfördes och sparas för tvål, allt ifrån den årliga galten döda som ägde rum vid tidpunkten för den första fryser på hösten. Lut gjordes ur askan kvar från vedspisar. (De flesta höll en trä bin med en sida tapp strax utanför huset, i vilken de skulle dumpa sin aska. När det var dags att göra lut tvål, hällde de vatten genom askan och sugits bort vätskan lut. ) Den tredje beståndsdelen i lut tvål måste levereras av ett par hårt arbetande händer.

Lye är en extremt frätande agent, så tvål beslutsfattare måste vara noga med att ha exakt rätt koncentration. För mycket lut skulle orsaka tvål bränna huden, och för lite skulle hålla tvål från härdning. En gamla talesättet funnit att lut var på rätt styrka när den deponerar en flytande ägg i smeten avslöjade bara dess spets. Att göra lut tvål, ister och lut blandades ihop över öppen eld, och rörde i timmar med en hanterats lång paddel. Det sägs att när paddeln stack rakt upp, tvålen var klar. Lut tvål hälldes sedan i en metall pan och tillåtas att torka och härda, en process som kan ta från två veckor till en månad. Efter härdade lut tvål, var skär den i mindre barer för dagligt bruk. Människor används lut tvål för att rengöra allt från deras ansikten till sin tvätt. Idag är många människor som fortfarande vill köpa och använda original lut tvål.

Lye tvål kan köpas från tvål företag som säljer sina produkter i specialbutiker bad eller via Internet. Många tout fördelarna med lut tvål, det är en naturprodukt, och eftersom tvål ansvariga har fulländat nivån på lut att tillägga, kan det vara en mycket mild tvål. Aktuella lut tvål tillverkare har ersatt olika typer av olja för ister. Dofter tillsätts, och ibland naturliga oljor såsom aloe, jojoba, eller kokos, som lugnar huden. Fans av lut tvål säger också att det kan bidra till att minska klåda som orsakas av insektsbett. Nostalgia är en annan anledning till varför folk gillar lut tvål. Vissa njuta av hemlagad lut för hur ny med samma robusta brun tvål att deras Great-Great-och farföräldrar använt så många år sedan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.