Vad är ett levande fossil?

En levande fossil är en organism som representerar en av de få, om inte den enda överlevande medlemmarna av en taxonomisk grupp, utan nära släktingar. Ett välkänt exempel på en levande fossil är Ginkgo Biloba, ett träd som är bokstavligen i en klass för sig. Liksom många andra levande fossil, är Ginkgo också anmärkningsvärt likartade anatomiskt till äldre släktingar i fossila fynd. I själva verket, en avslappnad jämförelse av en levande Ginkgo och en fossil träd kan ge några uppenbara skillnader.

Denna term används något tvetydigt i det vetenskapliga samfundet, och det finns en debatt om den exakta klassificeringen av levande fossil . Många av dessa organismer är felaktigt kallas "primitiva" av tillfälliga observatörer, eftersom de kan ha ålderdomliga anatomiska egenskaper eller egendomliga biologin, men dessa organismer är långt ifrån enkel. "Primeval" skulle vara en bättre term, eftersom en levande fossil är medlem i en liten grupp av varelser som har genomlidit flera stora utrotningshotade evenemang och en dramatiskt föränderlig global miljö.

Några andra exempel på levande fossil inkludera kloakdjuren som näbbdjuret, organismer som lägger ägg, men laktat att mata sina ungar. Kvastfeningar fiskar är också levande fossil, tillsammans med hästsko krabbor, horsetails och opossum. Några av dessa djur har mycket små ett begränsat intervall, och de är mycket sårbara för miljöbelastning, medan andra är utspridda och de har det i trygg miljö nischer att bebo. En levande fossil är inte riktigt samma som en så kallad "Lazarus grupp. " En Lazaurs taxon är en taxonomisk grupp som försvinner från fossila fynd och då dyker upp, huvudsakligen stiga upp från de döda. Det vetenskapliga samfundet har upptäckt flera exempel på Lazurus taxons, i form av djur som troddes vara utdöd och senare upptäckte livet, Dawn Redwood Kina är ett sådant exempel. I de fossila fynd, finns en rad förklaringar till en Lazarus grupp, eftersom villkoren för fossilization måste vara perfekt, och det är möjligt att skillnaderna inte alltid betyda att en art försvunnit.

Studier av levande fossil kan avslöja intressant information om utvecklingen av livet på jorden. Dessa varelser måste vara ytterst knappt, så även om vissa av dem att se och agera bisarra, forskare tror att de måste göra något rätt att ha överlevt så länge. En levande fossil är också bara intressant, visar ett tydligt samband mellan de fossila fynd och djur som är nu levande, det är något helt fantastiskt att få se en hästsvans ormbunke och att veta att dessa växter såg exakt samma miljontals år sedan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.