Vad är Harmattan?

Harmattan är en säsongsbetonad vind som blåser över nordvästra Afrika varje år från november till mars, kl intermittent styrkor. Denna vind har blivit berömd med besökarna i området, som ofta kämpar med Harmattan villkor och invånare talar ofta illa om det, eftersom det kan avbryta handel och vardagsliv i flera dagar. Däremot har Harmattan också en trevlig sida, den pressar en värmebölja i sommar bort, att införa en anteckning i sval bris i detta ökänt heta region av världen.

Denna berömda vinden blåser från norr till söder, arbetar sig genom Sahara till Guineabukten. Längs vägen, tenderar att ta upp sand och damm, förvandlas till en mycket torkning, dammig vind. När Harmattan verkligen kommer igång, kan dammet skapa ett grumligt dis som ibland kan intensifiera till en verklig sandstorm. Besökare till området har tagit del av det Harmattan sedan åtminstone 17th century, när ordet "Harmattan" gick in i engelska språket. "Harmattan," övrigt tycks komma från Twi språk Ghana. Vissa personer har föreslagit att det kan ha samband med det arabiska ordet haram , em vilket betyder förbjudet. I alla fall, när dammet i vinden blir tillräckligt tjock kan den ge liv åt ett stopp, eftersom människor inte kan resa utanför handelshinder eller umgås. Harmattan vindar har som bekant dessutom avbrytas trafikplanerna karavaner genom Sahara. När Harmattan är mild, det kan skapa en känslig dis som ser nästan ut som smog. Likt smog kan Harmattan diset ser underligt vackra, särskilt i gryning och skymning, när ljuset fångar upp partiklar i luften, skapar ett egendomligt diffust utseende. Denna säsongs vind kan också orsaka dramatiska väderförhållanden, när det interagerar med andra vind-och väder. Harmattan vindar även kan korsa Atlanten, stoft från Sahara har rapporterats i Amerika efter en mycket rask Harmattan.

Denna berömda vinden är en bland många namngivna vindar runt om i världen, från Santa Ana i monsun. Dessa regionala vindar spelar ofta en viktig roll i människors liv, så det är kanske inte förvånande att de har fått namn, och att en mytologi ofta byggs upp kring dem. Nordafrikaner, till exempel, brukar säga att Harmattan vinden medför dåligt temperament och dålig beslutsfattande, eftersom människorna blir irriterad på de dagar i slutet av torr, dammig vind.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.