Vad är Dexterko?

Dexterko är en liten rasen som har sitt ursprung i södra Irland. Dessa djur blir sällan över 44 inches (112 cm) på axeln, vilket vissa människor att förväxla dem med små kor. De är i själva verket en sann liten rasen, inte en miniatyriserade ras. Förutom att tas upp i många delar av Storbritannien och Irland, Dexterko finns också i många andra regioner i världen, särskilt i Nordamerika. dessa djur kan vara små, men de är också robust och mycket härdig. Dexterko är kända för att vara lätt djurhållare, som kräver lite underhåll och blomstrande om foder och minimal kosttillskott. Korna producerar en stor mängd mjölk, och mjölken är rik på smörfett, vilket gör den lämplig för ett brett spektrum av användningsområden. De kalva också mycket pålitligt, vanligtvis producerar en kalv varje år som kan höjas för kött eller mjölk, båda könen tenderar att vara mycket tjock, med ett rikt, väl marmorerat kött.

Rasen uppstod i 1800-talet, och det tros vara resultatet av korsning Kerry boskap med Devon. Den "Dexter" kommer från en mystisk "Mr Dexter "som ibland äran av att utveckla rasen, även om det är ganska svårt att finna några historiska belägg för att Mr Dexter fanns verkligen. Ursprungligen var bred Dexterko som hus kor, utformat för att ge ett enda hushåll med mjölk och kött till ett minimum av ansträngning, och Dexterko fortsätta att höjas för just detta ändamål runt om i världen.

För människor med en liten mängd av mark, kan Dexterko vara att föredra att höja fullstort nötkreatur. De är också mycket lättare att hantera än större nötkreatursraser, och de är kända för att vara nyfiken, mild och vänlig, med även yngre barn hantering Dexterko med lätthet. Dessa egenskaper att människor med mindre jordbruk erfarenheter för att öka Dexterko, och göra boskapen populära projekt för barn i organisationer som 4-H.

De flesta Dexterko är svarta , även om vissa kan vara dun eller röd. Rasen är trasig i två huvudgrupper, kännetecknas av benlängden: short-legged Dexterko har ovanligt korta, lite knubbiga ben, medan de långbenta rad har benen på ett vanligare längd. Både män och kvinnor växer horn, med en del människor föredrar att de-horn vid ung ålder av säkerhetsskäl. Uppfödare av Dexterko återfinns inom vissa jordbruks-samhällen, och många är beredda att arrangera sjöfart på längre sträckor för människor som vill starta upp denna ras.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.