Why Do Rainbows form?

Rainbows är en slående vacker meteorologiska fenomen som orsakas av ljusets brytning. För regnbågar att bilda, måste solen vara nära horisonten, och det måste finnas en tung dimma, regn eller emot solen. En observatör som står mellan solen och regnbågen skulle se en 180 graders båge av färger som går igenom det synliga spektrat från rött till violett. I vissa fall, om villkoren är de rätta, kommer dubbla regnbågar form, med en blek regnbåge i omvända färger över den primära regnbågen, och i andra fall, en helt cirkulär regnbåge har observerats, vanligen från insidan av ett flygplan som flyger över jorden.

Även regnbågar har observerats, skrivit om, och avbildade i konsten i århundraden, var deras sak inte förstått förrän fysik började utforska ljusets egenskaper. Huvudsak är orsaken till en regnbåge reflektion av solljus genom enskilda droppar vatten. Ljus träffar vattnet och reflexer från den motsatta sidan vattnet sjunka, studsar tillbaka genom införselorten. Eftersom vinkeln eller brytning av ljuset förändringar som den studsar tillbaka, filtrerar ljuset i olika färger, som ordnar sig med rött överst och violett längst ner, eftersom rött är den längsta våglängd och violett är den kortaste. När dubbla regnbågar form, refracts ljuset två gånger, vilket leder till en svagare regnbåge till spegel ovanför det primära. Potentiellt kan en tredubbel regnbåge form också, men det är ytterst sällsynt. Så snart vattnet skingras nog eller flyttar solen, kommer regnbågen att försvinna, eftersom villkoren inte längre är optimala för brytning av ljus genom dropparna. Det är också möjligt för en Moonbow till form, men eftersom människan har svårt att skilja färger i mörkret, verkar det oftast i olika nyanser av vitt och grått.

söker regnbågar bör gå utanför när solen är nära horisonten och det har varit ett kraftigt regn, eller det finns en aktiv storm. Om observatören vänder sin rygg mot solen och tittar i den riktning som är mitt emot solen, han eller hon kan se regnbågar om förutsättningarna är de rätta, med spetsen av den båge som ligger mittemot solen. I vissa fall, ljusförhållandena är de rätta för regnbågar bildas i närheten av en observatör: annars kommer regnbågen att fortsätta att se ut som om det rör sig bort från förföljaren tills den slutligen försvinner helt och hållet, eftersom observatören har faktiskt gått igenom det .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.