Vem är Harriet sköldpaddan?

Harriet sköldpaddan var kanske den mest kända sköldpadda i världen, till sin död 2006. Tros samlas in av Charles Darwin på sin resa till Galapagosöarna, Harriet levde ett långt och troligen lyckligt liv i djurparker runt om i världen. Även om några av hennes berättelse beräknas från redovisningen är hon tros ha varit cirka 176 när hon dog vid Australia Zoo.

"Harriet sköldpaddan" är egentligen ett missvisande, eftersom hon var en Galapagos sköldpadda, som tros vara av rasen Geochelone elephantopus porteri . Några föreslår att Charles Darwin omöjligen kunde ha väckt Harriet tillbaka med honom, eftersom han aldrig besökte ön som G. e. porteri hör hemma, men sköldpaddor kan simma långa avstånd och han kan ha funnit henne på en ö som han besökte. DNA tyder på att Harriet sköldpaddan föddes år 1830, vilket skulle ha gjort henne fem år gammal när Darwin besökte Galapagosöarna 1835.

Historien om Harriet tidiga liv i fångenskap är något förvirrande och motsägelsefulla. Man tror att hon gick till botaniska trädgårdar i Brisbane, Australien omkring 1860, av den tidigare förste styrman på Darwins fartyg HMS Beagle . Fram till 1950 trodde Harriet vara en manlig och hette Harry. Hon köptes av en australisk biolog vid namn David Fleay när Botanic Gardens avslutades 1952. Fleay omdöpt sköldpaddan Harriet Det börjar hennes biologiska kön, och även information om henne i många av hans publikationer.

De flesta av Harriet historia skulle vara ett mysterium fram till 1987, då Harriet sköldpaddan flyttades till Queensland Reptile Park, som senare skulle komma att kallas Australia Zoo. Under vården av den berömda Krokodiljägaren Steve Irwin, haft Harriet ett liv i pension och glada måltider av hibiskus blommor, för vilken hon hade en förkärlek. I mitten av 1990-talet innehöll en insändare av en australisk papper minnen en äldre herre hade att se tre Galapagos sköldpaddor i Botaniska trädgården 1929. Irwin och hans vänner blev nyfiken på om Harriet kunde ha varit en av dessa tre, och började en intensiv studie av hennes ursprung.

Med genetisk forskning och korrespondensen pusslas ihop mellan Darwin och fd förste styrman den Australia Zoo personalen blev övertygad om att Harriet sköldpaddan var i hennes 160-talet, och var med all sannolikhet tillfångatogs av Darwin själv på hans expedition. Nöjd med upptäckten av det förflutna i denna gamla sällskapsdjur, kastade Australia Zoo en 175. Födelsedagskalas för Harriet sköldpaddan under 2005, komplett med en hibiskus-blomman kaka. Efter en kort tids sjukdom 2006, avled Harriet fredligt.

Harriets livslängd är kännetecknande för hennes arter, och en viktig faktor i ansträngningarna att bevara. Påpeka att anspråkslösa Harriet kan mycket väl ha tillbringat mycket tid med Charles Darwin visar den otroliga historia lång levande djur. Galapagos sköldpaddor många underarter är i farozonen av Internationella unionen för bevarande av natur och naturtillgångar (IUCN) och är i behov av mänskliga ingrepp i syfte att skydda dem från framtida skador. För att hjälpa sköldpaddor vilja Harriet fortsätta att leva sitt långa liv fredligt, kontakta en ansedd bevarande byrå för att se vad du kan göra.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.