Vad är en Caspian Horse?

kaspiska hästen är en verkligt unik hästras som egentligen var en gång trodde var utdöd. Antal Kaspiska hästar i världen fortfarande mycket låg, men tack vare ordet av dedicerade entusiaster, framgår det att rasen är mycket mindre risk än tidigare. Omfattande Caspian dubbar kan hittas i både USA och Storbritannien, och de är väl värda ett besök om du har en möjlighet att göra det. Inte bara Caspians vackert att se, men också utgör en form av felande länken i historien om hästen.

historia Kaspiska hästen är gammal. Dessa små, bra benstomme, starka och hetsiga humör hästar tycks ha varit domesticerade omkring 3000 f. Kr. i vad som idag kallas Iran. Mängder av konstverk från perioden skildra Kaspiska hästar drog vagnar som transporterar kungar och arbetar på en gård i regionen. Började dock spår av rasen att försvinna runt 1000 CE, fram till 1960-talet, då en amerikansk kvinna som heter Louise Firouz snubblat över en hingst som kom att kallas Ostad.

Firouz var bara letar efter små, trainable hästar att använda på henne Equestrian Center, där hon utbildade barn att rida. Något om utseendet på hingsten slog henne, och hon undrade om hon kanske snubblat på resterna av den ursprungliga persiska hästen, grundandet beståndet av kända regionala hästraser som den arabiska. Efter att förvärva flera andra av de unika hästar, satte hon upp ett stuteri, dubbning dem "Kaspiska hästar" och populariserat sin upptäckt till världen. Dessa hästar har flera fysiska skillnader som skiljer dem från moderna hästar, främst i sin skalle strukturer, ben och hovar. Dessa skillnader tyder på att den kaspiska hästen kan vara den ursprungliga domesticerade hästen från regionen, vilket skulle göra den till en av de äldsta hästraser i världen. Kaspiska hästar ras också sant, och har flera olika genetiska skillnader från modern hästar, vilket gör Firouz "upptäckt verkligen häpnadsväckande. Ett annat särdrag i det kaspiska hästen är dess storlek, och dessa hästar är ganska små, vanligen mätning mer än 12 händer (fyra fötter eller 122 centimeter) lång. Detta sätter tekniskt dem under den lagliga höjd för en häst, men de anses inte ponnyer på grund av deras utseende och historia. Som regel är den kaspiska hästen smidiga och starka, med en feisty temperament som leder människor att kalla det en "het" ras. Kaspiska hästen är också intelligent, mycket alert och mycket vänlig, vilket gör välutbildade hästar som lämpar sig för unga ryttare.

Denna gång hotade hästras var inte över den puckel när Firouz återupptäckte det dock. Rasen försvann nästan under revolutionen i Iran, och räddades bara av förutseende beslut om export till flera ston och hingstar till Europa strax innan revolutionen bröt ut. Efter kriget etablerade Firouz ett nytt stuteri för att rasen skulle bevaras, och det är nu väl etablerad utanför Iran i en mängd olika platser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.