Vad är Stratus moln?

Stratus molnen ligger lågt enhetlig moln som filt himlen. De är ofta en dullish vita eller grå till färgen, och de är i allmänhet den typ av moln som dyker upp när man pratar om en molnig dag. "Stratus moln generellt sett inte associeras med dåligt väder, men de kan åtföljas av duggregn, och på högre höjder, kan de vara ett tecken på att regn är på väg. Nästa gång du tittar ut genom fönstret på en förtryckande molnig dag med lågt liggande moln, vet du att du tittar på Stratus moln. Dessa moln är bland de lägsta av molnformationer, och faktum är att de ibland krypa så låga att de förvandlas till markbaserade dimma. Stratus moln präglas av att horisontella lager med en extremt jämn och enhetlig botten. På latin, hänvisar "stratus" till ett lager eller filt, och dessa villkor är mycket träffande beskrivningar av klassisk Stratus moln. Ibland kommer stratus moln visas i ett mer fragmenterat sätt, vilket är fallet med Stratus fractus.

Altostratus och Cirrostratus finns två former av stratus moln som finns högre upp i troposfären, medan Nimbostratus förknippas med regn och mötande stormar. Stratus moln kan också skapa en halo effekt runt månen och stjärnorna när de är tunnare och mera oklar, och på en mycket mulen dag, kan solen helt döljs av stratus moln, eller det kan visas i form av en suddig ljus patch i molntäcket. Ibland ljusförhållanden under stratus moln kan vara mycket intressant. Dessa moln har en tendens att matta ljuset och skapar en tillplattad titt som filmskapare ibland använder för att ange en specifik stämning eller ton. Många människor tycker stratus moln ganska tråkig, på grund av sin enhetliga botten, även om de kan få mer intressanta då de krossas under andra moln i atmosfären. När Stratus blir extremt fragmenterad i högre moln, kan det vara en varning om att dåligt väder är på väg.

Liksom andra moln, är stratus moln bildas när vattenånga kondenserar. Detta är vanligtvis orsakas av ett flöde av varm, fuktig luft som strömmar in i ett block av kallare luft. Som ett resultat stratus moln förekommer ofta på mycket kvavt dagar, där luften är hög i fukt. I tätorterna, dessa lågt liggande moln kan också fälla föroreningar, få folk att känna sig smutsiga och kladdiga i slutet av dagen som ett kombinerat resultat av fukt och föroreningar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.