Vad är Shiva Crater?

Shiva Crater är en stor geologisk funktion belägna utanför Indien. Det tros vara en effekt krater, som orsakats av kollision med en asteroid med jorden, även om vissa forskare har FÖRTALA denna teori. Oavsett orsakade det, är det Shiva Crater verkligen gigantisk, och det verkar ha bildats runt 65 miljoner år sedan, ungefär samtidigt som krita-tertiär-utdöendet. Vissa forskare tror att Shiva kratern kan kopplas till denna historiska händelse. Att studera Shiva kratern är komplicerad, eftersom kratern har flyttats från sin ursprungliga plats som en följd av expanderande havsbotten. Det har också deformerade betydligt, eftersom botten inte alltid sprids i en jämn takt, och jordbävningar och andra händelser har ytterligare stört dess form. Rekonstruktioner tyder på att kratern är droppformade formad, och mäter ungefär 249 av 373 miles (400 av 600 kilometer). Kratern namngavs av en indisk forskare för den hinduiska guden av förstörelse och pånyttfödelse. Detta havsbotten bildas också verkar vara nära relaterat till Deccan Traps, en annan stor botten konstruktion tillverkad av basalt som verkar vara av vulkaniskt ursprung. Genom att undersöka mineraler sammansättningen av Deccan Traps, hoppas forskarna lära sig mer om Shiva kratern och dess relation till Deccan Traps och KT gränsen, en tydlig geologisk signatur som dateras till krita-tertiär-utdöendet.

Enligt dem som tror att Shiva kratern orsakades av en kollision, bidrog kollision på händelser i krita-tertiär utrotas, där flera arter i hela världen gick utdöd. Flera andra kratrar har hittats på andra delar av jorden, vilket tyder på att planet kan ha bombarderats med en rad av asteroider som kan ha samtidigt gjort stor skada genom grumling i jordens atmosfär och utlösande geologiska händelser som jordbävningar och vulkanutbrott vulkanutbrott.

Genom att forska strukturer såsom Shiva Crater, forskare hoppas kunna lära sig mer om livet på jorden och viktiga händelser i jordens historia. Om Shiva kratern skapades faktiskt av en katastrofal kollision, kan det bidra till att förklara varför så många arter utdöda gick under krita-tertiär händelse, och det kan förklara mineral sammansättning KT gränsen i samband med denna period i geologisk historia.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.