Vad är plötslig ekdöd?

Sudden ekdöd är ett fenomen som har dödat tiotusentals träd i kustnära skogarna i Kalifornien. En svampinfektion tar tag i många arter av ekar och snabbt sprider sig via en rad olika värdar, vilket resulterar i en mycket hög dödlighet. Träd forskare desperat forska ansvarig patogener, Phytophthora ramorum , innan sjukdomen sprider sig utanför Kalifornien och Oregon för att hota alla ekar på västkusten.

plötslig ekdöd orsakas av en svampar av okänt ursprung som introducerades på något sätt att plantskolor på Kaliforniens kust. De flesta forskare tror att svampen kom från utanför regionen. Snart denna svamp, P. ramorum , attackerade massvis av träd, vilket skapar en epidemi som är alarmerande miljöpartister.

Så vitt vi vet, den patogen som orsakar plötslig ekdöd kan döda Black Oak, Tan Ek, Coast Live Oaks, Shreve Ek, Poison Oak, och Canyon Live Oak, men kan möjligen påverka andra. Stammen av dessa träd är drabbade, men en annan anmärkningsvärd styrka att infektionen är dess förmåga att använda andra "host" växter som inte träd, som rhododendron. Detta innebär att svampen brett cirkulerar genom luft och lövverk, aldrig tappa styrka.

Symptomen av plötslig ekdöd börja med fruktansvärda "blöder" av bålen. Ett ämne som ser ut som SAP, en svartröda färg djurblod, droppar från barken. Detta kan ses runt ögonhöjd, från 6 meter (2 m) nedåt. Denna etapp är den primära smittan av P. ramorum , men ger vika för ett sekundärt angrepp av barkborrar. Ursprungligen trodde experterna att barkborrar var döda träd, men detta har ändrats. De små bar brun barkborrar i den försvagade bark och deras verksamhet lämna damm på stammen. När insekter få fäste, är de drabbade träd säkert att dö snart, så svampen och skalbaggar är fria att cirkulera bland omgivande träden. Plötslig ekdöd har fällt så många träd som miljöpartister är oroliga andra växter, djur, fåglar och insekter som delar sin omgivning, samt erosion. De infektioner sprids utanför Kalifornien till Oregon. Det finns även vissa indikationer på att det är i Europa.

plötslig ekdöd är särskilt oroande eftersom svampen styrka, mångsidighet och försäkrade dödlighet för ekar. Om P. ramorum var infödd till kusten, arborister tror att den stora döda träd kan vara en del av ett naturligt kretslopp, och de kan inte vara berörda. Men det faktum att epidemin kan bero på mänsklig inblandning uppmanar dem att undersöka och bekämpa epidemin.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.